Папа Франциск осъди „фанатизма на безразличието към миграцията“

Папа Франциск осъди „фанатизма на безразличието към миграцията“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.09.2023
  • Share:

Папа Франциск осъди това, което той нарече „фанатизъм на безразличието", докато хората рискуват живота си при опасни пътувания с лодка от Северна Африка до Европа, на фона на нарастващия политически дебат за миграцията.
Откривайки нощното си посещение в Марсилия, папата председателства мълчалив момент на молитва пред мемориал, посветен на моряците и хората, загинали в морето, заобиколен от религиозни лидери и организации за спасяване на мигранти от средиземноморския пристанищен град.
Той каза „Онези, които рискуват да се удавят в морето, трябва да бъдат спасени. Това е задължение на човечеството, задължение на цивилизацията. Тези, които пречат на спасяването на хора в морето, извършват жест на омраза. Не трябва да мислим за хората, умиращи в морето, като за цифри, те са имена и лица, счупен живот".
Франциск пристигна в Марсилия в петък, обещавайки послание за толерантност към миграцията, на фона на ожесточен спор относно подхода на Европа към търсещите убежище. В Европа има разгорещен дебат за това как да се сподели отговорността за хората, пристигащи с лодки от Северна Африка.
Говорейки пред репортери в самолета за Марсилия, Франсиск беше попитан за лодките, приставащи на малкия италиански остров Лампедуза, където хиляди хора пристигнаха миналата седмица, превъзхождайки броя на местното население. „Жестокост, липса на човечност. Ужасна липса на човечност", каза Франсиск.
ЕС обяви в петък, че ще увеличи средствата, за да помогне на тунизийското правителство да се справи с престъпните трафиканти на хора и да ускори изпълнението на противоречивия пакт за миграцията, който сключи със северноафриканската държава това лято. Престъпната контрабанда се е увеличила четири пъти в Тунис, като повече от 120 000 души са стигнали до Италия от 1 януари.
Европейската комисия обяви, че увеличава договорената през юли подкрепа от 105 милиона евро, на 127 милиона евро и незабавно отключва 60 милиона евро за Тунис. Решението да се отложи освобождаването на средствата идва, когато започнаха да се задават въпроси относно увеличаването на миграцията от Тунис, след като президентът на комисията Урсула фон дер Лайен подписа сделката.
Говорейки във Ватикана в неделя, папа Франциск каза „миграцията представлява предизвикателство, което не е лесно, но с което трябва да се справим заедно". Той подчерта необходимостта от „братство, поставяйки на първо място човешкото достойнство и самите хора, особено най-нуждаещите се".
Позицията на папата относно миграцията е в контраст с някои страни в Европа, които наблягат на граничните огради, репатрирането и възможността за военноморска блокада, за да не допускат бежанците.
Международната организация по миграция към ООН изчислява, че повече от 28 000 души са загинали, опитвайки се да достигнат Европа през Средиземно море от 2014 г. насам.
Папа Франциск председателства заключителната сесия на среща на средиземноморските католически епископи, но посещението му в Марсилия има за цел да изпрати послание към вярващите католици към Европа, Северна Африка и далеч извън тях.

Станете почитател на Класа