Мъск не е позволил Украйна да ползва "Старлинк" над Крим, за да избегне ескалация

Мъск не е позволил Украйна да ползва "Старлинк" над Крим, за да избегне ескалация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.09.2023
  • Share:

Илон Мъск заяви, че отказал да позволи на Украйна да използва неговата комуникационна мрежа "Старлинк" над Крим, за да не стане съучастник в "сериозен акт на война".

 

 

 

Той направи изявлението си, след като в книга на милиардера Уолтър Айзъксън се твърди, че Мъск не е позволил ползването на "Старлинк", за да предотврати атака с дронове срещу руски кораби.

Киев е отправил спешно запитване да използва "Старлинк" над Севастопол, където има голямо руско пристанище. Мъск обаче отказал, изразявайки опасения, че това би могло да доведе до сериозен конфликт. Той поясни, че съгласие на "Старлинк" да бъде използвана за атака с дронове върху руски кораби би означавало, че мрежата ще бъде свързана с войната и ескалация на конфликта, предаде БТА.

Този случай породи критика от страна на украински власти и обвинения в допускане на руски нападения. Украинският съветник на президента на Украйна - Михайло Подоляк, заяви, че Мъск е позволил на руските кораби да изстрелват ракети "Калибър" по украински градове чрез отказа си да предостави достъп до "Старлинк".

Според Мъск, "Старлинк" не е предназначена за участие във военни действия, а предназначението и е да осигури интернет и комуникация за хората. Той подчерта, че неговата решителност да не позволи използването на мрежата за военни цели е била етичен стан. Все пак, този случай генерира дискусии и спорове около етиката и ролята на бизнес лидерите в подобни ситуации.

 

Станете почитател на Класа