Повечето английски училища раздават дрехи и храна на децата

Повечето английски училища раздават дрехи и храна на децата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.09.2023
  • Share:

Училищата раздават дрехи и храна на децата на фона на кризата с разходите за живот, докато учителите съобщават за влошаване на хигиената сред учениците, тъй като семействата намаляват миенето на зъби, вземането на душ и дори пускането на водата в тоалетната.
Според проучване на училища в Англия девет от 10 интервюирани казват, че осигуряват облекло и униформи за учениците, докато седем от 10 раздават храна под формата на колети, провизии от хранителна банка, ваучери или субсидирани закуски.
Повече от 80% от висшите ръководители казаха на изследователите, че натискът върху разходите за живот е увеличил както броя на децата, нуждаещи се от допълнителна подкрепа, така и нивото на нуждата, особено в училищата в най-неравностойно положение.
Междувременно търсенето на допълнителна подкрепа за психично здраве е нараснало до един на всеки четири ученика в масовите училища и двама на всеки пет в специалните училища, тъй като напрежението в семейния живот оказва своето влияние, според Националната фондация за образователни изследвания (NFER) .
Докладът на NFER, публикуван вчера, рисува тревожна картина на гладни, зле поддържани деца, чийто живот е дълбоко засегнат – основните им нужди не са задоволени – докато родителите им се борят. Училищата все повече се призовават да предоставят социална подкрепа.
Учителите са притеснени, че някои деца в специалните училища нямат жизненоважно специализирано оборудване, включително инвалидни колички и помощни средства за придвижване. Те също така наблюдават увеличаване на заболяванията сред учениците поради липса на отопление в домовете и лошо хранене, което се отразява на посещаемостта на училище.
Други направо пропускат училището, защото родителите им не могат да си позволят транспортни разходи, докато 90% от основните, средните и специалните училища заявяват, че трябва да субсидират извънкласни дейности за някои ученици.
Един учител в специално училище каза: „Наскоро по време на училищна екскурзия си помислихме, че учениците имат проблеми с поведението, защото не пускат водата в тоалетната. Но се оказа, че не им е позволено да хабят вода и да се мият у дома. Същото важеше и за миенето на зъбите и душовете. Хигиената е наистина лоша и се влошава." Друг добави: „Най-лошото е скритата бедност и фактът, че не можем да издържаме всички. Виждаме увеличаване на опасенията за защита в резултат на обтегнати родителски отношения".
Проучването на NFER сред 2500 старши учители и ръководители установи, че лошото поведение, както и отсъствията на учениците, нарастват. „Аз съм в образованието от 25 години... никога не сме изпитвали нещо подобно на това, през което преминаваме в момента. Трудно е да се каже дали това се дължи на разходите за живот, или в резултат на блокирането, или и на двете, но нашият персонал е изправен пред предизвикателства, с които не сме се сблъсквали в този мащаб", каза един висш лидер.
Училищата трябва да се намесят, за да запълнят пропуските в подкрепата, докато учителите се борят за достъп до подкрепа от външни агенции, като например услугите за психично здраве на деца и млади хора.
Проучването също така установява, че не само децата в най-неравностойно положение, тези, които отговарят на условията за допълнително финансиране за ученици, се нуждаят от подкрепа. Повече от три пети от масовите училища съобщават, че 50% или повече от учениците, получаващи допълнителна подкрепа, са били ученици, които не отговарят на условията за премия за ученици.
Училищата предоставят безпрецедентни нива на спешна подкрепа. Учениците, чиито най-основни нужди не са задоволени – независимо дали ходят на училище гладни или не могат да си позволят униформа или транспортни разходи – е по-малко вероятно да посещават училище и да се ангажират успешно с ученето. Без спешни действия сега съществува риск кризата да има широкообхватни и дълготрайни въздействия върху учениците.
Потърсено бе за коментар Министерството на образованието.

Станете почитател на Класа