Заради нарушени доставки руснаците променят тактиката на артилерийския обстрел

Заради нарушени доставки руснаците променят тактиката на артилерийския обстрел

Заради нарушените логистични линии, които предизвикват недостиг на артилерийски снаряди, руснаците променят своята тактика от масов артилерийски обстрел до по-точни прицели, често насочвани с дронове. Това отбелязва Кралския институт за обединени служби (RUSI) със 190-годишна история в наблюденията на военни действия. Според анализаторите руските военни започват да изпитват и проблеми със своето въоръжение - износването на цевите след активните обстрели в последните месеци.

 

 

 

Руските военни често се оплакват от липсата на контрабатарейни действия, припомня и Институтът за изучаване на войната (ISW) и сочат оценки, че в момента силите на двете воюващи страни са изравнени по отношение на контрабатарейните действия, като дори се наблюдава известен лек превес на украинците.

След началото на контраофанзивата на Украйна през юни руснаците са опитали да разширят минните полета в Запорожка област, но не са имали достатъчно мини, за да го направят спрямо своята доктрина за плътност, пише още RUSI.  Анализаторите оценяват ширината на минните полета на около 120 метра, а след тази линията те са "по-рехави", но за сметка на това има използвани импровизирани взривни устройства или поставяне на две мини една върху друга с цел увеличаване на ефективността им.

Русия отмени мащабното военно учение "Запад"

Русия отмени мащабното военно учение "Запад 2023". Събитието се провежда на всеки две години съвместно с Беларус и през 2021 година в него участват около 200 хил. руски военни. Още преди няколко дни британското военно разузнаване съобщи, че има данни за отказа на Русия да проведе учението, като причините са две - липсата на достатъчно военни и на техника, за да демонстрира същата мощ, както последния път и опасенията как ще бъде приета такава излишна на сила от обществото.

Като цяло учението е по-скоро шоу, отколкото учение, посочиха още от британското Министерство на отбраната.

За отмяната потвърди руския министър на отбраната Сергей Шойгу. На журналистически въпрос относно това дали ще се проведе "Запад 2023", той коментира: "Не, през тази година се учим в Украйна", пише ТАСС.

Шойгу не отхвърли възможността за провеждане на военни учения съвместно със Северна Корея. "Съседите не се избират и с тях е по-добре да се живее в мир и съгласие", каза още руският министър на отбраната.

The New York Times пък съобщава, че през септември севернокорейският лидер Ким Чен Ун вероятно ще посети Русия.  Според изданието той ще се срещне с руския си колега Владимир Путин във Владивосток или в Москва. Ким Чен Ун рядко напуска родината си и когато е възможно пътува с брониран влак, а не със самолет.

Причината за визитата е желанието на Северна Корея да получи технологии за спътници и атомни подводници, а в замяна Путин е поискал артилерийски снаряди и протовотанкови ракети, твърдят източници на NYT. 

Дрон се разби на територията на Румъния?

Руски дрон пропусна целта си в крайграничната зона в устието на р. Дунав и се разби на територията на Румъния, съобщават украинските гранични служби. Това се случи при обстрела в ранните часове на 4 септември, когато цел на руските атаки беше Одеска област и речните пристанища Рени и Изюм. По данни на украинските ВВС срещу Украйна миналата сутрин са изстреляни 32 дрона, като 23 от тях са унищожени от системите за противовъздушна защита.

Имаме снимкови доказателства за попаденията на румънска територия, допълни и украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Румънското Министерство на националната отбрана обаче отрече информацията. Има разминаване на изявленията, които Букурещ пусна в сайта на ведомството по казуса. Официалното съобщение на англоезичната версия на сайта е двусмислено и нито потвърждава, нито отрича информацията за руския дрон.

"Отговорните структури в министерството, наблюдаваха в реално време ситуацията, предизвикана от руската атака с дронове през миналата нощ срещу пристанището на Рени. Атаките с дронове, предприети от Руската федерация, не представляват директна военна заплаха срещу нашата територия или румънските териториални води", се казва в позицията на ведомството.

Според анализатори този, както и други инциденти с руски ракети и дронове в погранични области, едва ли ще станат причина за активиране на члена за колективна отбрана, докато не бъдат взети стратегически решения на най-високо политическо ниво за атака към страна от НАТО.

Руският президент отказа на Ердоган да възобнови зърнената сделка

Руският президент Владимир Путин отказа да поднови участието на Русия в зърнената сделка, позволяваща на Украйна да изнася селскостопански продукти от три от собствените ѝ пристанища на Черно море. Според него тези маршрути са използвани от украинците за атаки против руски обекти.  На 4 септември той разговаря в продължение на три часа с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи.

В пресконференцията след срещата Путин определи контранастъплението на Украйна като провал и допълни, че Москва е готова за преговори, а от своя страна Ердоган отбеляза, че Анкара е готова да поеме ролята на посредник в подобен процес.

Активните бойни действия остават в няколко направления

Активни бойни действия се водят в няколко направления. На изток - в Купянск, Лиман, Маринка, Лиман и Бахмут. Украински източници съобщават за частични успехи в направленията Клещиевка, Курдюмивка и Андриевка, както и в направлението Сватово - Кремена.

Украиският зам.-министър на отбраната Анна Маляр отчита неуспешни опити на руснаците за атака в тези региони, което се потвърждава и от данни на ISW. Маляр съобщава, че през миналата седмица украинците са освободили още 3 кв. км площ около Бахмут и от началото на контраофанзивата вече са освободени 47 кв. км в тази зона.

В южното направление има докладван напредък около Новоданиловка и Новопрокопивка, пише още Маляр в своя канал в Telegram.

Според ISW в момента украинските военни разширяват пробива си в Запорожката област. Има геолокализирани кадри на украински лековъоръжени превозни средства зад линията с траншеи и т.нар. "драконови зъби", но не може да го оцени като нов пробив при липсата на тежко въоръжение в региона.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна посочват, че интензивността на бойните действия през изминалото денонощие остава около средната за последните седмици - 29 директни бойни сблъсъка. Руснаците продължават артилерийски обстрел над населени места и украински позиции на фронтовата линия.

Нови атаки с дронове затвориха летищата в Москва

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщава за унищожени два безпилотни самолета около руската столица, което отново затвори летищата в града в сутрешните часове на 5 септември. Засегнати са повече от 50 полета, като част от тях вече са отменени, пише ТАСС.

От Министерството на отбраната на Русия съобщават още за унищожени дронове над Калужка и Тверска област.

Станете почитател на Класа