Кремълската пропаганда влезе в учебниците по история

Кремълската пропаганда влезе в учебниците по история
  • Written by:  Франк Айшман (АРД)
  • Date:  
    02.09.2023
  • Share:

Учениците от 11 клас в Русия имат нов учебник по история. Той ще ги възпитава в духа на "великия" Съветски съюз и срещу Запада, който искал да унищожи днешната "миролюбива" Русия.

 

 

Синя корица, 450 страници, цена от около 8,50 евро - така изглежда новият учебник по история на Русия от 1945 година до 21 век, по който ще учат всички единайсети класове в страната. Лично президентът Владимир Путин е настоял да отпадне досегашната практика да се избира между различни учебници, отбелязва АРД.

Промяната е толкова важна за Кремъл, че преди няколко дни новите учебници бяха представени официално от руския министър на образованието Сергей Кравцов и бившия културен министър и днешен президентски съветник Владимир Медински. Той е и един от съавторите на учебника.

Назад към Съветския съюз?

"Този учебник съдържа от самото начало до самия край идеи, които ясно, последователно и обмислено се доближават до тези на сегашната държавна власт", казва във връзка с новото издание историчката Тамара Ейделман.

 

Цитати от Путин в новия учебник по история

 

Руската агресия срещу Украйна фигурира в учебника като "специална военна операция"

 

В рецензията си за учебника в своя YouTube канал тя пише, че още от първата страница на учебника ни се усмихва Юрий Гагарин - в началото на главата "Въведение в историята на СССР от 1945 година". Там първият човек, летял в космоса, е представен като "символ на благосъстоянието на Съветския съюз".

Пак там откриваме и цитат от Путин, според когото "разпадът на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на века". Изводът не е формулиран, но въпреки това е ясен според Ейделман: обратно към СССР. 

Версията на Кремъл за войната в Украйна

Трийсет и седма глава на учебника е наречена "Русия днес - специалната военна операция", каквото е официалното определение за войната в Украйна. Основният въпрос в тази глава е за причините, принудили Русия да започне тази специална военна операция.

"Естествено най-напред се обяснява, че Хрушчов е предал Крим в пълно противоречие с всички закони", коментира Ейделман, цитирана от АРД. Но изобщо не е обяснено кои закони се имат предвид. "След това в Украйна се състоя държавен преврат", а Западът започна да финансира русофобията срещу една изключително миролюбива Русия, внушава учебникът. 

Украйна в НАТО - "край на цивилизацията"

Освен това учениците имат възможност да научат за натиска на САЩ спрямо Русия, за фикс идеята на Запада да дестабилизира Русия, за укрепващия неонацизъм в Украйна. Присъединяването на Украйна към НАТО се представя като вероятен край на цивилизацията, поради което не би трябвало да бъде допуснато.

 

Ученици в Луганск разглеждат новия учебник по история за 11 клас

 

С нов учебник по история догодина ще се сдобият и по-малките ученици

 

В учебника може да се прочете и това: "В Украйна са били изградени американски биолаборатории, които работят в най-дълбока секретност. Киев изрази желанието си да се сдобие с ядрено оръжие". Учебното пособиепредлага също и цялата реч на Путин от 24 февруари 2022 година - денят, в който той започна нападателната си война срещу Украйна. До нея може да се стигне чрез QR-код, информира АРД.

Да се готвят и други класове

Санкциите срещу Русия също са тема в учебника. А обръщението към учениците е директно: "В историята такива уникални времена не са често явление. След изтеглянето на чуждестранните инвеститори пред вас са отворени много пазари. Има фантастични възможности за кариера в икономиката и за собствен стартъп. Не пропускайте тези шансове. Днес Русия наистина е страна на възможностите".

А работата продължава: за първия учебен ден след една година трябва да бъдат готови основните учебници по история за учениците от пети до девети клас, информира АРД.

Станете почитател на Класа