“На Киев му остана съвсем малко”. Къде ще завърши контранастъплението

“На Киев му остана съвсем малко”. Къде ще завърши контранастъплението
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.08.2023
  • Share:

Западът остро критикува украинската армия. За по-малко от три месеца ВСУ, въпреки обещанията на командването, не са постигнали успех. А Пентагонът вече посочи кога и как ще приключи операцията.

 

 

Разпръскване на силите

Журналисти от „Ню Йорк Таймс“ разговаряха с настоящи анонимни служители на американското военно ведомство и изслушаха техните оценки за украинската офанзива. Експертите очакваха друго.

Според американците украинският генерален щаб, противно на техните препоръки, е разпръснал сили между изтока и юга. Въпреки че бяха посъветвани да се съсредоточат върху посоката на основната атака.

Пентагонът напомня, че основната цел на операцията е прекъсване на руските доставки в района на Запорожие и прекъсване на сухопътния коридор към Крим. А ВСУ държат значително по-голяма групировка близо до Артьомовск и други градове на Донбас, отколкото на юг.

Военните стратези посъветваха Киев да насочи всичките си усилия към напредването към Мелитопол и Бердянск, към пробиването на минните полета и другите защитни структури. И дори да се увеличат загубите в личен състав и техника.

На видеоконференция на 10 август председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Марк Мили, неговият британски колега адмирал сър Тони Радакин и главнокомандващият на американските сили в Европа генерал Кристофър Каволи призоваха главнокомандващия на въоръжените сили на Украинският генерал Валерий Залужни да се съсредоточи върху едно основно направление. Изданието твърди, че той се е съгласил, но засега това не е повлияло на ситуацията.

Освен това край Запорожие беше дислоцирана елитната 82-ра десантно-щурмова дивизия, която трябваше да действа като втори ешелон, да пробие пропуски в отбраната, да разчисти окопи и да разшири плацдарми. Сега десантчиците се използват като щурмови щурмоваци, тъй като частите от първия ешелон не успяха.

Експертите на вестника твърдят, че дори опитните съединения, части и подразделения търпят огромни загуби, а личният състав вече е завъртян няколко пъти. Има все по-малко опитни командири. Ветераните се връщат на служба, което не им позволява да се възстановят напълно от нараняванията си. Всичко това се отразява на темпото на офанзивата.

Да се направи преди

ВСУ са превзели северната част от Работино, опитват се да установят контрол над центъра. Това напредване обаче е незначително и закъсняло, пише вестникът. Битките се провеждат на открито, това е от полза за отбраняващата се страна. Американските военни отдават дължимото на руската отбранителна система. Особено се отбелязва ефективността на дистанционното поставяне на минни полета с помощта на РСЗО.

„Русия повтаря своята историческа траектория в сухопътните конфликти в Европа: действа вяло през първите месеци или години, но след това се адаптира и проявява постоянство, докато военните действия продължават", казва източникът от Пентагона. „Отне им повече от два месеца, за да достигнат до първото само отбранителна линия, а не седмица или повече, както се предполагаше“, допълва той.

В Щатите подчертават, че Киев има още от месец до месец и половина. Тогава операцията ще трябва да бъде спряна. Проливните дъждове ще разкалят почвата, превръщайки украинския чернозем в лепкава течна каша, през която е много трудно да се пробие дори на верижни превозни средства.

Въпреки това анализаторите отбелязват, че до средата на септември ВСУ може просто да се изчерпят и да загубят целия си настъпателен потенциал поради високи загуби и спад на морала.

Някои американски служители смятат, че Украйна ще бъде на половината път до Азовско море до зимата. Един от тях в разговор с „Ню Йорк Таймс“ го нарече "частичен успех". Експертите обаче се съмняват, че контранастъплението ще постигне дори тази много скромна цел.

"Най-многото, което могат да получат"

Подобен песимизъм е разбираем. Предполагаше се, че подразделения, обучени от западни инструктори и въоръжени със западна техника, ще стигнат до Крим с победен марш. Тези очаквания бяха активно подхранвани от Киев, който през зимата започна мащабен PR на предстоящата операция в медиите. Сега все повече се говори за продължителна война. Подбудени от критиките на Запада, украинските генерали са принудени да тласкат войските си напред, за да покажат поне някакъв резултат.

„Максимумът, който могат да постигнат по време на тази офанзива, е най-накрая да отрежат така наречения Времевски перваз на кръстовището на Запорожка област и ДНР“, смята офицер от 1-ви армейски корпус с позивна „Клим“. „Това, те трябва да превземат Старомлиновка. Малко са им останали сили. В Старомайорское и Урожайное има гробища на разбита техника, загубите са чудовищни. През последните дни те бездействаха в тази посока“, допълва той.

Дори МДУ да превземат Старомлиновка, остават още много километри на изток - към Волноваха или на юг - към Бердянск. Фактът, че елитните резерви бяха хвърлени в битка, показва недостиг на войски. И няколко малки села на кръстовището на Запорожка област и ДНР, унищожени до основи, очевидно не са това, което очакваха. Особено на фона на действията на руската армия, приближаваща големия областен център Купянск в Харковска област.

 

 

 

Андрей Коц, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа