Шокиращи разкрития: Путин си купил чисто нова яхта за 250 милиона евро дни преди да започне войната

Шокиращи разкрития: Путин си купил чисто нова яхта за 250 милиона евро дни преди да започне войната
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.08.2023
  • Сподели:

Владимир Путин си е купил зашеметяващо скъпа яхта на стойност над 250 милиона евро, като около 40 милиона от тях са дадени броени дни преди да стартира войната с Украйна. Това разкрива сензационен репортаж, изготвен от разседващия екип на Алексей Навални, в който е включен и българина Христо Грозев. Репортажът-разследване бе публикуван във вторник, 22 август, и вече има близо 3 милиона гледания в различните интернет платформи. Така, докато Русия обеднява с невиждани темпове заради войната на президента, той продължава да се държи като султан и да тъне в разкош, за което харчи стотици милиони.

 

 

 

ВИЖТЕ ВИДЕОТО СЪС СЕНЗАЦИОННИТЕ РАЗКРИТИЯ ТУК:

 

 

 

 

 

Яхтата "Грейсфул" е била спешно изкарана от корабостроителницата на компанията "Blohm+Voss" в Хамбург по-малко от месец преди нахлуването на руската армия в Украйна. На 19 януари компанията, която изпълнява от десетилетия поръчки за държавни глави, арабски шейхове и руски олигарси, получава искане незабавно да се подготви за 1 февруари (година преди планирания срок) изтеглянето ѝ на буксир за довършителни работи и обзавеждане в Русия - "включително като се работи на две смени и в събота и в неделя" - защото собственикът е недоволен от темпото. "Той настоява да получи яхтата незабавно", казва посредника. 

В следващите 12 дни членовете на екипажа, живеещи в Хамбург, напускат наетите жилища, прекратяват договорите с мобилните оператори, прекъсват застраховките си. Недовършената яхта е изтеглена в Калининград, най-близкото руско пристанище.

 

Архитектурен проект на вътрешността на яхтата

 

Днес "Грейсфул" е прекръстена на "Косатка". Тя е изработена специално за Владимир Путин, който по това време вече е знаел, че войната срещу Украйна започва на 24 февруари. За дооборудването ѝ в Русия по време на най-мащабната война в Европа от 1945 г. насам в нея през 2022 г. са вложени поне 3 милиарда рубли, или около 40 млн. евро по обменен сегашен курс. Общата стойност на бижута вероятно надхвърля 250 милиона евро.

 

Луксозният плавателен съд гълта милиони по време на война

 

Във видеорепортажа се показва как изглежда 82-метровата яхта "Косатка", която от май миналата година е под санкции заедно със 140-метровата "Шехерезада", наричана "суперяхтата на Путин" за 700 млн. долара в Италия. 

В техническото задание на бившата "Грейсфул" и настояща "Косатка" е вписано, че зоната на експлоатация ще е крайбрежието на Черно и Азовско море.

 

Мегаяхтата на Путин, заснета в завода

 

Строителството ѝ започва през 2006 г. в доковете на "Севмаш" в Северодвинск - далеч на север на брега на Бяло море, където е ключовата корабостроителница за руския Северен флот и ядрените подводници. Тук е изградена само част от корпуса, след което той е прехвърлен в Хамбург, където го довършват и спускат на вода през 2014 г.

Междувременно се строи суперяхтата, но когато се разбира, че няма да успеят да я приберат, хората на Путин решават да обновят старата "Грейсфул". В списък върху 145 страници, публикуван от Навални, се виждат множество нуждаещи се от смяна детайли. Следва изграждането на изцяло нови каюти, но и допълнителни елементи като 100 квадратни метра за 5 млн. рубли за спалнята, бронирани чадъри за 1.2 млн. рубли, масичка за списания (8 млн. рубли) и др.

Едно от съоръженията, привлякло вниманието в разследването, е "специализирано морско съоръжение за организиране на плажен и морски отдих". Под проектно име "Олимп" то е възложено на "Рубин" - Централното конструкторското бюро за морска техника (специализирано за подводници) - срещу 208 млн. рубли. В действителност това е морски басейн с мрежа, който се прикачва за яхтата и оформя около и зад нея пространство за плуване 85 на 25 на 3 метра.

 

Уникалният морски басейн с мрежа, с който е оборудвана новата яхта на Путин

 

В екипажа на "Косатка" влизат служители на Федералната служба за охрана. По-рано те са били зачислени към "Шехерезада", получават заплатите си все едно продължават да работят на суперяхтата и общият разход за това е 20 милиона рубли.

Станете почитател на Класа