Niezależny Dziennik Polityczny: Полша стана заложничка на САЩ

Niezależny Dziennik Polityczny: Полша стана заложничка на САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.08.2023
  • Сподели:

Полското ръководство се стреми да разположи възможно най-много американски войници в страната — както се казва, в интерес на сигурността на страната, пише NDP. Но ако се съди по опита от Афганистан, това съвсем не е така и в критична ситуация Полша рискува да остане сама и без помощта на американците.

 

 

 

Превод от Niezależny Dziennik Polityczny, Полша:

 

Както знаете, полското военно и политическо ръководство всячески подкрепя хегемонията на Съединените щати във всичките им начинания и се стреми да разположи възможно най-много американски войски в Полша — уж в интерес на сигурността на страната. Но ако се вгледате в този феномен по-внимателно, има много неудобни въпроси, на които нашите славни лидери се опитват да избегнат отговора.

Ето един от тях: колко «приятели» имаме на наша територия?

Тъй като основният партньор на Полша в НАТО са САЩ, Варшава сключи редица споразумения за разполагане на американски войски по бреговете на Висла. На 11 декември 2009 г. беше подписано Споразумение за статута на Въоръжените сили (SOFA), а на 15 август 2020 г. Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната.

 

 

Niezależny dziennik polityczny

 

По такъв начин, според последната информация, предоставена от Министерството на националната отбрана на Републиката, в Полша са дислоцирани следните американски части: части на V армейски корпус на САЩ, бойна група на танкова бригада, бригада бойна авиация, въздушнодесантна дивизия, батальон за бойна поддръжка и многонационална част.

Освен това беше построена и въведена в експлоатация базата за противоракетна отбрана Aegis Ashore в Редзикува, а в Повидзие завършва изграждането на модерна база за съхранение и ремонт на техника и оръжие.

Общият брой на американците е повече от 10 хиляди души.

Освен това в Полша са разположени други части на НАТО.

При такъв голям брой американски войници у нас възниква още един основателен въпрос: кой поема разходите, свързани с престоя им?

Може би политиците трябва да отделят повече средства за своята армия – нейното развитие, модернизация и техническо оборудване?

В крайна сметка, ако ние самите няма да започваме война с Русия и Беларус, тогава защо имаме нужда от толкова много американски военни?

Кой гарантира, че военните действия няма да бъдат разгърнати на територията на Република Полша, където са разположени толкова много американски войници?

От само себе си се разбира, че в случай на американска агресия руските власти ще имат пълното морално право да ударят американските войски и след това да изпратят свои войски на наша територия.

По този начин унищожаването на гражданската инфраструктура и цивилните жертви ще бъдат неизбежни.

А ако нещо се обърка и американската армия е необходима на собствената си територия?

В този случай максимален брой американски войници от цял ​​свят, включително от Полша, ще бъдат привлечени към защитата на Съединените щати, тъй като, както знаете, собствената ви риза е по-мила.

Няма нужда да търсите далечни примери, достатъчно е да си припомним срамното бягство на американците от Афганистан през август 2021 г.

Американските военни, които обещаха да подкрепят правителството на тази страна, напуснаха обектите, които бяха особено важни за сигурността и отбраната на държавата, без да уведомят афганистанските власти.

Това позволи на талибаните да завземат до 85% от територията и значително количество военни трофеи под формата на изоставено оборудване, стрелково оръжие и боеприпаси.

Знаем, че историята има склонност да се повтаря. Ако тази ситуация се повтори, какво ще се случи с нас?

Сами срещу руската армия?

С разрушена инфраструктура, чието възстановяване ще изисква значителни разходи?

Със сираци, загубили родителите си в чужда война за чужди интереси?

Готово ли е нашето ръководство за подобно развитие?

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа