Путин към колегите си от БРИКС: Дедоларизацията на световната икономика е необратим процес

Путин към колегите си от БРИКС: Дедоларизацията на световната икономика е необратим процес
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.08.2023
  • Сподели:

"Ние си сътрудничим въз основа на принципите на равнопоставеността, партньорската подкрепа, зачитането на интересите на другия и това е същността на ориентирания към бъдещето стратегически курс на нашето сдружение", изтъкна руският президент

 

 

 

Руският президент Владимир Путин се включи днес в срещата на БРИКС в Южна Африка с предварително записано видеообръщение, в което обяви, че дедоларизацията на световната икономика е "необратим процес", предадоха Ройтерс и БТА.

По думите му до това се стига, тъй като държавните и частните дългове растат, а нестабилността на финансовите, енергийните и другите пазари се засилва.

Руският президент увери присъстващите, че по време на форума ще обсъдят по-подробно целия кръг от въпроси, свързан с преминаването към националните валути във всички области на икономическо сътрудничествомежду отделните държави.

Той отбеляза, че голяма роля в този преход ще изиграе Новата банка за развитие на БРИКС, която по думите му вече уверено се е заявила като алтернатива на съществуващите западни институции за развитие.

Руският президент посочи, че освен че процесът на дедоларизация е необратим, той набира и скорост. Във връзка с това се полагат усилия за разработване на ефективни механизми за разплащания и на паричен и финансов контрол между отделните държави.

Той даде пример, че в рамките на БРИКС делът на долара в експортно-импортните операции намалява и за изминалата 2022 г. е бил едва 28.7 процента.

Освен по темата за "дедоларизацията" Путин говори и за необходимостта от осигуряване на свързаност между отделните страни членки на БРИКС.


Според руския президент страните от групата на БРИКС трябва да си сътрудничат на равнопоставени начала, за да постигнат целите си. Той изтъкна, че "групата е на път да отговори на аспирациите на мнозинството от жителите на света".

"Ние си сътрудничим въз основа на принципите на равнопоставеността, партньорската подкрепа, зачитането на интересите на другия и това е същността на ориентирания към бъдещето стратегически курс на нашето сдружение, курс, който отговаря на стремежите на основната част от световната общност, така нареченото глобално мнозинство", каза Путин.

Като приоритет руският президент набеляза създаването на нови устойчиви транспортни маршрути.

"В този контекст от особено значение е инициативата на Съвета по бизнес политики на БРИКС, която е насочена към разработването на модерни интермодални логистични решения и развитие на железопътни коридори", уточни президентът на Руската федерация.

Преди два месеца Путин заяви, че Русия няма нужда да използва ядрени оръжия и че Москва не възнамерява да дедоларизира руската или световната икономика. "Никога не сме имали и нямаме цел за дедоларизация на руската икономика и никога не е имало и няма цел за дедоларизация или влияние върху дедоларизацията на световната икономика", каза той тогава.

По думите му Русия остава сигурен доставчик на храни за Африка, но наложените на страната санкции пречат тези доставки да се осъществяват гладко и да се извършват нужните за целта банкови разплащания.

Той за пореден път заяви, че Русия е готова да изпраща зърно безплатно в Африка и посочи, че страната е напът да финализира разговорите за такива доставки.

Групата БРИКС, в която влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представлява около 40 на сто от жителите на света. На срещата се очаква да бъде обсъдено приемането на нови членове, но във видеообръщението си Путин не засегна тази тема.

Списъкът на заинтересованите нови членове е дълъг: 23 държави, сред които Саудитска Арабия, Индонезия, Иран, Аржентина и Етиопия, искат да се присъединят към клуба, предаде Дойче веле.


В началото на август посланикът на Южна Африка в БРИКС Анил Суклал заяви, че на срещата лидерите на държавите от БРИКС ще направят изявление за разширяването на групата. То, по думите му, ще доведе до решителна промяна в глобалния световен ред.

Войната в Украйна, санкциите, критиките към долара и глобалното съотношение на силите са другите теми на форума. Срещата в ЮАР определено ще демонстрира не само отдръпването на Запада на много от развиващите се страни, но и тяхното нарастващо самочувствие.

С БРИКС Китай и Русия преследват конкретни цели

"Китай се възползва от антиамериканизма на страните от БРИКС, което води до сближаване на много страни от глобалния Юг с Китай", обяснява експертът по Китай Феликс Лий в интервю за Дойче веле.

"Това е целта, която Китай преследва с БРИКС." 

По думите му БРИКС далеч не е функциониращ съюз, който да се ползва с доверие, както е при държавите от Г-7, но основната намерение на Пекин е да се противопостави на американците, допълва Лий.

Русия също преследва стратегически интереси. Според политолога Гюнтер Майхолд от Свободния университет в Берлин "Москва иска да използва импулса, за да привлече в клуба свои съюзници, например Беларус или Венецуела".

Майхолд добавя, че за Путин разширяването на страните от БРИКС е възможност той да излезе от международна изолация.

До 2040 г. на разширената група ще се пада около половината от световното производство. Това е два пъти повече от страните от Г-7. С други думи, ще се наблюдава обрат в сравнение с началото на този век. Но разногласията ограничават възможностите на блока.

За осем години работа Банката за развитие на БРИКС е отпуснала само 32,8 млрд. долара, което е малка част от сумата, отпусната от МВФ и Световната банка за този период.

Предложенията за въвеждане на единна валута не успяха да се наложат. Икономиките на Бразилия, Южна Африка и Русия изостават в развитието си, а китайската икономика се забавя.

"Привлекателността на БРИКС се състои в това, че организацията се ръководи от южните държави и по този начин се разглежда като символичен начин за отхвърляне на западното лидерство", казва Робърт Шрир, професор по политика в университета в Кейптаун.

 

 

Станете почитател на Класа