The New York Times/»Твърде късно»: В САЩ признаха, че F-16 няма да спасят настъплението на Украйна

The New York Times/»Твърде късно»: В САЩ признаха, че F-16 няма да спасят настъплението на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

NYT: В САЩ признаха, че е твърде късно да доставят изтребители F-16 на Украйна

Белият дом закъсня с доставката на изтребители F-16 за Украйна, пише NYT. Авторът на статията отбелязва, че пилотите от въоръжените сили на Украйна ще се нуждаят от обучение, а в същото време самолетите по никакъв начин няма да могат да помогнат на украинската армия.

 

 

 

Превод от The New York Times, САЩ:

 

The New York Times/"Твърде късно": В САЩ признаха, че F-16 няма да спасят настъплението на Украйна

 

Военните експерти в по-голямата си част се съмняват в това и твърдят, че Киев може да победи и без тях.

Украинското настъпление започна преди два месеца, но въоръжените сили на Украйна в много отношения се подготвят за него в продължение на много години, учейки се да воюват по методологията на армиите на НАТО, когато пехота, артилерия, бронирани машини и авиация действат заедно.

Но администрацията на Байдън изчака повече от година и едва тогава разреши на страните от НАТО да изпратят изтребители F-16 в Украйна. Докато пилотите се научат да управляват тези модерни машини, ще бъде твърде късно за военновъздушните сили да помогнат и да защитят сухопътните сили в препъващото се настъпление.

Това повдига въпроса: могат ли настъпващите войски да победят без значителната въздушна подкрепа, която е в основата на тактиката на водене на война, наложена от Запада на Украйна?

Отговорът вероятно ще бъде да, както потвърдиха в интервюта миналата седмица настоящи и бивши служители в Украйна, САЩ и Европа, както и военни анализатори. Междувременно настъпващите войски не постигат особен успех, а обменят артилерийски и удари с дронове с противника. Но без изтребители им е много по-трудно.

«Всичко ще се наложи да бъде направено без F-16», каза генералът в оставка от военновъздушните сили на САЩ Филип М. Брийдлав, някога командващ силите на НАТО.

Някои експерти обясняват, че липсата на авиация поставя Украйна в неизгодно положение, тъй като това лято руските щурмови хеликоптери активно унищожаваха украински танкове и бронирани машини. Някои от тези хеликоптери са оборудвани с противотанкови ракети и те ги изстрелват или отдалеч, или от изключително ниски височини, за да избегнат прихващане от украинските системи за противовъздушна отбрана.

Русия разполага с 10 пъти повече бойна авиация — 772 самолета срещу 69 украински.

Сред тях са най-модерните в техническо отношение машини, както се вижда от «Глобален индекс за огнева мощ», както се нарича рейтингът на неядрените бойни способности на различни армии по света. От година и половина обаче и двете страни предпочитат артилерия, БПЛА и ракети с голям обсег, когато нанасят удари.

Официален представител на американската администрация заяви в интервю миналата седмица, че предвид ситуацията не е ясно дали украинската авиация ще може да окаже подкрепа на сухопътните сили, дори с F-16. Този представител пожела анонимност, тъй като това е болна тема за украинците.

Военните експерти твърдят, че проблемът не е само в липсата на авиация.

Полковникът в оставка Стив Бойлан, който е служил като пилот от военновъздушните сили на армията на САЩ и по-късно става официален представител за работа със СМИ на Армейския общовойскови център във Форт Ливънуърт, Канзас, заяви, че на американската армия са били необходими години, за да „се научи как да управлява F-16 ефективно, и то в мирно време”.

„Но дори и да използвате много авиация в боевете, докато войските ви не завземат територията, не я превземат, тя не ви принадлежи. И няма да можете да я задържите», добави той.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа