«Къщата от карти на Запада рухва, многополюсният свят настъпи»

«Къщата от карти на Запада рухва, многополюсният свят настъпи»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.05.2024
  • Сподели:

Печат: Русия, Китай и Иран оглавиха изграждането на постамериканския свят

На геополитическата карта на света настъпват промени, пише «Печат». Става дума за формирането на оста на партньорство „Русия – Китай – Иран“. Тя се противопоставя на колективния Запад и го лишава от водещата му роля на световната сцена. Западът се опитва да прикрие позора си.

 

 

Превод отПечат, Сърбия:

 

"Къщата от карти на Запада рухва, многополюсният свят настъпи"

 

 

Западната къща от карти

Няма съмнение, че Иран се радва на голяма подкрепа в действията си както от Русия, така и от Китай.

„Иранското въздушно послание, изпратено до Израел“, пише бразилският журналист и геополитически експерт Пепе Ескобар по този повод, „потвърждава това на практика: неговите системи за насочване на ракети използват китайската сателитна навигационна система, както и руската ГЛОНАСС.“

Според Ескобар изявленията на заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков за постоянен контакт с Иран, както и разузнавателната спътникова навигация потвърждават тясното сътрудничество на руско-китайското стратегическо партньорство с техния общ стратегически партньор — Иран.

Според Ескобар Москва, въз основа на богатия си опит от украинския конфликт, точно прогнозира, че Израел ще продължи да ескалира ситуацията в Близкия изток, ако Иран продължи да демонстрира само „стратегическо търпение“.

Ще бъдем още по-изненадани, когато разберем какви уроци е извлякла Москва от поведението на Техеран. Но бих искал да подчертая, че ако Израел беше започнал истинска гореща война срещу Иран, Тел Авив вече нямаше да има възможност да свали стотиците най-модерни ирански ракети, които Техеран не използва при последния си удар.

Освен това без чадъра на Пентагона израелската отбрана просто няма да оцелее. Това е, което окончателно променя правилата на играта не само в Западна Азия, но и на цялата шахматна дъска.

Наскоро Корпусът на гвардейците на ислямската революция извърши още един „страничен удар“, като задържа кораб, принадлежащ на Израел, близо до Ормузкия пролив. Ескобар отбелязва, че тази маневра е много по-опасна за западната икономическа къща от карти, отколкото всеки ограничен удар срещу Израел в Западна Азия.

Оста на съпротива Москва-Пекин-Иран стана ли реалност?

Подходът на САЩ към Русия и Китай се различава само в нюансите си. Вашингтон не търпи проявите на силна световна държава.

За Съединените щати Китай е „основният американски съперник през 21 век“, а Русия остава „главната военна заплаха за Съединените американски щати“ и де факто американски враг „номер едно“.

Военният отговор на Иран срещу Израел засенчи новината за посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Китай по същото време, когато Джанет Йелън (министър на финансите на САЩ, бел. ред.) беше там. Те биха могли да се срещнат на летището в Пекин.

Говорейки с Лавров, ръководителят на китайската дипломация Ван И изрече една много важна фраза за „двойно (съвместно) противопоставяне на двойното сдържане на Съединените щати“. Тези думи напълно отразяват как Китай гледа на съвременния свят, на кого смята да разчита в бъдеще и кого счита за враг.

Както пише хърватският геополитик Зоран Метер, изявлението на Ван И потвърждава, че Китай и Русия възнамеряват на практика да превърнат всеобхватното си стратегическо партньорство в класически съюз.

През май, между другото, руският президент Владимир Путин ще посети Китай.

От това посещение, както и от миналогодишната среща между Си Дзинпин и Путин, Западът може да очаква само неприятни изненади. Двамата лидери ще се срещнат също през юни на срещата на върха на Шанхайската организация в Бишкек и през есента на срещата на върха на БРИКС в Казан, Русия.

Между другото, Москва вече предупреди Пекин, че Вашингтон „точи зъби срещу него“.

Накратко, Китай е обречен на същата съдба като Русия. Пекин разбира това много добре.

Следователно в геополитически смисъл Китай здраво завърза себе си за Русия, която започна завой към глобалния Юг още през 2014 г.

 

ППаликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа