Анализатор: Руските атаки в Черно море ще накарат България да преоцени ролята си в региона

Анализатор: Руските атаки в Черно море ще накарат България да преоцени ролята си в региона
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

Не би трябвало да има опасност от негативни ефекти за България от решението на Русия да спре доставките на резервни части за руска и съветска военна техника на неприятелски държави.

 

 

 

Страната ни е част от Алианса, който подпомага България в изграждането и осигуряването на сигурността и военния капацитет. Това коментира д-р Румена Филипова, председател и съосновател на Института за глобални анализи, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя отбеляза, че самият факт, че страната ни е член на НАТО е изключително благоприятен за националната сигурност. От друга страна обаче трябва да осигурим военния си капацитет както по отношение на авиацията, така и по отношение на пехотата и на военноморския потенциал, уточни анализаторът.

„Това ограничение можеше да се очаква предвид факта, че се намираме в състояние на война и непредизвикана агресия, която Русия упражнява в Украйна. България като държава членка на ЕС и на НАТО има задължение да допринася за сигурността на Алианса, но също така да развива своя военен капацитет, без да зависи от неприятелски държави“, каза Филипова. По думите й много отдавна България е трябвало да започне със своята военна модернизация - особено в областта на авиацията, тъй като отдавна се знае за зависимостта на българската военна индустрия от Русия. 

В коментар относно обстрела на товарен кораб в Черно море Филипова каза, че това е провокация, но е и повод България да направи важна стратегическа преоценка на своята роля в Черно море. „От друга страна в Черно море няма единна система за сигурност – в момента в този регион наблюдаваме страни като България, Румъния и Турция, които са членки на НАТО, на второ място се водят военни действия в северната част на Черно море между Русия и Украйна“, допълни гостът в предаването.

„България трябва да разбере взаимовръзката между икономическите фактори, но също така и военните, което се превръща в дилема – как може да защитим търговските си пътища, но в същото време да не се поддаваме на провокации“, коментира д-р Румена Филипова.

Станете почитател на Класа