Балтийските държави и Полша обсъждат пълно затваряне на границата с Беларус

Балтийските държави и Полша обсъждат пълно затваряне на границата с Беларус
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

Балтийските държави Естония, Латвия и Литва и Полша са обсъдили предложение за пълно затваряне на всички гранични пунктове с Беларус.

 

 

 

Очаква се окончателно решение да се вземе след разговори във Варшава на 28 август, съобщава литовската държавна информационна агенция, която се позовава на изявление на министъра на вътрешните работи Агне Билотайте.

По-рано днес Литва затвори два от шестте си гранични пункта с Беларус, считано от 18 август, заради рисковете за сигурността, предизвикани от руската наемническа  група „Вагнер“, пише БГНЕС.

"Основният ни фокус и цел са да имаме възможно най-много граничари на границата, защото там се нуждаем от най-голям брой служители", коментира литовският външен министър.

Четирите страни в последните седмици засилват охраната си по границата с Беларус заради присъствието на руската частна военна компания „Вагнер", ученията, които беларуската армия провежда с участието на бойци на групата, и увеличаването на опитите за незаконно преминаване на границата.

Беларус междувременно разкритикува решението на Литва да затвори два гранични пункта и го определи като „пресилено“. „Като взема такива решения, Литва целенасочено и умишлено създава изкуствени бариери на границата, за да обслужва политическите си амбиции“, посочва се в изявление на граничните сили на Беларус.

Решението ще предизвика опашки и ще доведе до дълго чакане на границата, според Минск. Говорител на беларуските гранични сили определя хода като „неприятелска стъпка“.

Станете почитател на Класа