Ще се наложи ли на Запада и ЕКОВАС в крайна сметка да признаят хунтата в Нигер

Ще се наложи ли на Запада и ЕКОВАС в крайна сметка да признаят хунтата в Нигер
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

И така мина повече от седмица след изтичането на крайния срок, в който разбунтувалите се войници в Нигер трябваше да върнат на власт сваления президент на страната или да станат цел на военна интервенция

 



Нигер е способен да преодолее санкциите. Това увери премиерът на страната, който бе назначен от хунтата, свалила от власт държавния глава Мохамед Базум. Али Махаман Ламин Зейн отбеляза в интервю за "Дойче веле", че санкциите са едно несправедливо предизвикателство, което е било наложено на страната. Той визираше санкциите, наложени на Нигер от Икономическата общност за западноафриканските държави (ЕКОВАС). Али Махаман Ламин Зейн е икономист по образование и бивш министър на финансите на Нигер. Той бе назначен за премиер от хунтата преди седмица.

В интервюто си за "Дойче веле" той каза, че смята за положителна визитата този уикенд в Ниамей на делегация от нигерийски религиозни представители. Според него тази делегация е говорила от името на нигерийското общество, което разбира действията на хунтата в Нигер.

Нигерският премиер подчерта, че страната му и ЕКОВАС са важни партньори и че и двете страни имат интерес да съхранят тази важна и историческа връзка, и да направят така, че западноафриканската регионална организация да работи на първо място по чисто икономически въпроси. "Ако ние констатираме, че политическият и военният принцип минат на първи план, на мястото на тази икономическа солидарност, това ще бъде много жалко", каза още Зейн.

Военният режим в Нигер изрази готовност за решаване на кризата по дипломатически път, съобщи и ръководителят на делегацията от нигерийски религиозни водачи, която посети нигерската столица Ниамей. Според изявление на нигерийската религиозна мисия водачът на военния режим, генерал Абдурахаман Чиани, е заявил, че "вратата му е отворена за проучване на възможността за решаване на кризата по дипломатически и мирен път".

На фона на тези изявления в подкрепа на търсенето на дипломатическо решение на въпроса изпълнителният директор на Института за управление и сигурност на Гана Дейвид Агби определи като "скъпа шега" разглеждането от страна на ЕКОВАС на възможността за използване на сила за възстановяване на демокрацията в Нигер, предаде ганайската новинарска агенция ГНА.

По време на телевизионна дискусия в Акра Агби каза, че употребата на сила ще доведе до тежки последици за страните членки и призова ЕКОВАС да проучи други дипломатически средства за решаване на въпроса. Според Агби различните държавни преврати, които стават в региона, показват, че нещо в ЕКОВАС липсва. Той добави, че превратите са и средство, чрез което гражданите изразяват недоволството си от политическите лидери.

И така мина повече от седмица след изтичането на крайния срок, в който разбунтувалите се войници в Нигер трябваше да върнат на власт сваления президент на страната или да станат цел на военна интервенция, коментира Асошиейтед прес. Не бяха предприети никакви военни действия и изглежда, че лидерите на преврата са спечелили надмощие над регионалната група, която отправи заплахата, твърдят анализатори.

Западноафриканският регионален блок ЕКОВАС даде на войниците, свалили демократично избрания президент на Нигер Мохамед Базум, срок до първата неделя на този месец да го освободят и да го възстановят на поста му, в противен случай заплаши с военни действия. Миналия четвъртък блокът нареди разполагането на "резервни сили" за възстановяване на конституционното управление в Нигер, като Нигерия, Бенин, Сенегал и Кот д'Ивоар заявиха, че ще предоставят войски. Обаче не е ясно кога, как и дали ще бъдат разположени войските. Придвижването им може да отнеме седмици или месеци, а докато блокът решава какво да прави, хунтата набира сила, смятат някои наблюдатели.

Превратът от 26 юли се възприема като сериозен удар за много западни страни, които смятаха Нигер за един от последните партньори в обхванатия от конфликти Сахелски регион южно от пустинята Сахара, с когото биха могли да работят, за да се справят с разрастващото се джихадистко въстание, свързано с Ал Кайда и групировката "Ислямска държава". САЩ и Франция разполагат с повече от 2500 военнослужещи в региона и заедно с други европейски страни са инвестирали стотици милиони долари във военна помощ и обучение на нигерските сили.

Дни след като ЕКОВАС обяви разполагането на "резервните сили", все още няма много яснота за това какво ще се случи. Срещата на началниците на отбраната от региона за обсъждане на "резервните сили" беше отложена за неопределено време.

Това забавяне показва, че ЕКОВАС разглежда използването на сила като крайна мярка, казва Нейт Алън, доцент в Африканския център за стратегически изследвания. "Като се имат предвид вероятните предизвикателства, пред които би била изправена една интервенция, (използването на сила) би изисквало висока степен на консенсус и координация не само в рамките на ЕКОВАС, но и в Африканския съюз и международната общност като цяло", посочва той.

Хората, свързани с хунтата, твърдят, че са готови за борба, особено като се има предвид, че войниците не желаят изобщо да преговарят, ако ЕКОВАС не признае, че техният лидер генерал Абдурахаман Чиани е новият ръководител на страната.

Повечето нигерци се опитват да продължат живота си на фона на противопоставянето между превратаджиите и регионалните държави. В по-голямата си част улиците в столицата Ниамей са спокойни, като спорадично се наблюдават демонстрации в подкрепа на хунтата. Миналия петък стотици хора тръгнаха към френската военна база, като развяваха руски знамена, с искане французите да напуснат.

Наемници от свързаната с Русия група "Вагнер" вече действат в няколко други африкански страни и са обвинявани в нарушаване на човешките права. Появи се и информация, че по-рано този месец, по време на посещение в съседно Мали, което също се управлява от военен режим и си сътрудничи с "Вагнер", хунтата е помолила наемниците за помощ.

"Изглежда, че пучистите са спечелили и ще останат... Пучистите държат всички карти и са затвърдили управлението си", казва Улф Лаесинг, ръководител на програмата за Сахел във фондация "Конрад Аденауер". Според него е малко вероятно ЕКОВАС да се намеси с военна сила и да рискува да въвлече Нигер в гражданска война и вместо това е по-вероятно, че западните страни и африканската организация ще се опитат да окажат натиск върху хунтата да се съгласи на кратък преходен период. Европа и САЩ няма да имат друг избор, освен да признаят хунтата, за да продължат сътрудничеството в областта на сигурността в региона, смята Лаесинг.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа