НАТО предлага Украйна да отстъпи територии на Русия?

НАТО предлага Украйна да отстъпи територии на Русия?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

Украйна може да отстъпи част от своите територии на Русия в замяна на членството си в НАТО. Това допусна Стиан Йенсен - началник на кабинета на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде авторитетния британски вестник “Гардиън”.

 

 

Йенсен заяви, че страните от НАТО обсъждат различни варианти за прекратяване на войната, но подчерта, че Украйна сама трябва да реши при какви условия да преговоря с Русия.

“Мисля, че решението за Украйна е да се откаже от територия и в замяна да получи членство в НАТО”, каза Йенсен по време на публичен дебат в Норвегия, отбелязвайки, че дискусиите за следвоенния статут на Украйна продължават в дипломатическите кръгове.

Попитан дали думите му отговарят на позицията на НАТО, той обърна внимание, че дискусиите за бъдещия статут на Украйна са в ход, а идеята за отказ от територия се предлага от други. “Не казвам, че трябва да е така. Но може да е възможно решение”, застрахова се Йенсен.

Въпреки че Киев получи западни танкове и далекобойни ракети, дълго чаканата украинска контраофанзива постига много ограничени успехи срещу силно защитените руски позиции, поради което Украйна може да преосмисли позицията си за мирни преговори, коментира в. “Гардиън”.

Идеята на Йенсен предизвика гневна реакция от страна на Киев. Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство, предупреди, че “Украйна не търгува с територии” и че “разговорът е абсолютно неприемлив”. Михайло Подоляк - съветник на президента Володимир Зеленски, пък бе категоричен, че подобна “смехотворна” сделка ще възнагради руската агресия и ще представлява дългосрочен проблем за Запада.

Станете почитател на Класа