Тайванският проблем: Токио изпраща разнопосочни сигнали до Пекин

Тайванският проблем: Токио изпраща разнопосочни сигнали до Пекин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

Ще се съгласят ли японците да вадят кестените от огъня за чичо Сам?

 

 

В японските управляващи кръгове има доста фигури, които, без да се примиряват с водещата икономическа и военна сила в Източна Азия, се опитват да провеждат опасна политика срещу Пекин. Такива фигури включват бившия министър-председател на Япония, а сега заместник-председател на управляващата Либерално-демократическа партия Таро Асо. Изглежда, че този представител на дясното крило на японския истаблишмънт все още гледа на Китай като на държава, с която може да се говори с пренебрежение, прибягвайки едва ли не до сплашване на крупния си съсед.

Как иначе може да се характеризира поведението на Асо по време на скандалното пътуване до Тайван и провеждането на официални преговори с ръководството на тази островна територия? Ясно е, че Асо се озовава на „бунтовния остров“ не само по собствено желание, а пътуването е съгласувано с японското правителство и върхушката на ЛДП.

Възможно е това да е съгласувано и с Вашингтон, който, изпитвайки търпението на Пекин, наскоро изпрати високопоставени политици в Тайван, демонстрирайки, че американската военна мощ им позволява да игнорират недоволството на китайското ръководство.

Докато беше в Тайпе, Асо проведе официални разговори с главния изпълнителен директор на острова Цай Ингвен, заместник-местния изпълнителен директор Лай Цинде и външния министър Джоузеф У. Той също произнесе реч, в която заяви, че не трябва да има война в региона, включително Тайванския пролив , но трябва психологически да се подготвим за използване на мощна сплашваща сила и битка. В редица издания думите на експремиера бяха предадени като призив към Япония, САЩ и Тайван да бъдат "готови за бой".

Провокиращият Пекин призив не без тревога бе посрещнат и в Япония, където от правителството беше поискано обяснение. Японците все още имат трайна алергия към участието на страната в реални военни конфликти, особено с такъв силен противник като Китай.

Въпреки че сред японците има и привърженици на „борбата с Китай“, мнението на мнозинството беше изразено от един от коментаторите на статията в Yahoo News Japan: „Японците не искат война, но в други страни има наборна система и всеки има военен опит. Ако войната започне, Япония ще загуби за един ден. Що се отнася до САЩ, те искат само японски бази и ако нещо се случи, веднага ще напуснат, както направиха в Афганистан.“

Знаейки за тези настроения и тревожейки се от нарастващото недоволство от политиката на министър-председателя Кишида, японското правителство сметна за добре да се дистанцира от войнствените призиви на Асо. Въпреки това в пресата се появи информация, че изявленията на бившия японски премиер за Тайван са съгласувани със сегашното правителство.

Запознати сме с подобни съобщения, но бихме искали да се въздържим от коментари относно действията на депутати и политически партии“, каза Йошихико Исозаки, заместник генерален секретар на кабинета на министрите, на редовна пресконференция. Изявлението, честно казано, е странно. Излиза, че Кишида и министрите му се освобождават от отговорност за поведението на депутата и втория човек на партията на международната арена?

Освен това депутатът от ЛДП Кейсуке Сузуки, който придружаваше Асо на пътуване до Тайван, отбеляза по японската телевизия, че че думите на Таро Асо, че Токио, Вашингтон и Тайпе трябва да са готови да използват възпиращи сили за поддържане на мира и стабилността в Тайванския проток, са „резултат от споразумение, включително с правителството“ на Япония. Така се признава, че опитът за дрънкане на оръжие е одобрен и провокиран във Вашингтон и Токио.

Подобна позиция обаче не може да бъде приета от китайското ръководство. Пекин осъди посещението на остров Тайван от японски действащ високопоставен политик, за първи път от признаването на "един Китай". Говорител на китайското външно министерство каза, че действията на Япония ескалират напрежението между двете страни на Тайванския проток: „Китай направи сериозен демарш на Япония с остро осъждане на посещението на японския политик в тайванския регион на Китай, включително относно неговото безотговорни изявления, насочени към ескалиране на напрежението от двете страни на Тайванския пролив.

Това сериозно нарушава принципа за един Китай и духа на четирите китайско-японски политически документа и сериозно нарушава основните норми, управляващи международните отношения“, заяви китайското външно министерство.

Китайският представител каза в изявление, че „пълното обединение на родината е общ стремеж на всички синове и дъщери на китайската нация и неудържима историческа тенденция. Никой не трябва да подценява твърдата решителност, волята и способността на китайския народ да защитава суверенитета и териториалната цялост на страната."

В същото време китайското външно министерство нарече пътуването на Асо "посещение на някакъв японски политик" в Тайван. А в китайското посолство в Токио изявленията на бившия японски премиер, направени по време на посещението, нарекоха абсолютни глупости, извън обсега на правомощията му.

Токио реши да не изостря отношенията с могъщия си съсед и веднага предложи да организира японско-китайска среща на върха на ниво премиери на двете страни. В съобщение на японската информационна агенция Kyodo News, позовавайки се на дипломатически кръгове, се твърди, че Пекин се е съгласил на това предложение.

Предполага се, че срещата на китайския премиер Ли Цян с японския премиер Фумио Кишида може да се състои в кулоарите на срещата на върха на АСЕАН в Индонезия. Ако такъв план бъде реализиран, това ще е първата среща на двамата лидери.

Както съобщава агенцията, на срещата може да бъде обсъден проблемът, свързан с решението на японското правителство през август-септември да започне изхвърляне на радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима-1" в Тихия океан. Както знаете, Китай не се отказа от негативната си позиция по този въпрос, след като МААЕ публикува оценката си за плана за изпускане на вода.

Съобщението за предстоящата среща е придружено от противоречива позиция на дипломатическия представител на Китай Ван И, който през юли каза на японския външен министър, че страните не са в ситуация, в която са възможни контакти на високо ниво.

Kyodo News обаче продължи озвучаването, като отбеляза, че китайският президент Си Дзинпин ще присъства на предстоящата среща на върха на Г-20 в Индия и на форума на лидерите на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (AТИC), където може да се срещне и с японския лидер.

В тази ситуация позицията на японското правителство е най-малкото нелогична, ако не и парадоксална. Ако Токио наистина се интересува да се опита да нормализира отношенията с Пекин чрез домакинство на среща на върха, та защо Асо изобщо отиде в Тайван?

Съществува подозрение, че зад кулисите на това „активно мероприятие“ стоят американците, за които е важно да убедят китайското ръководство, че Япония, не само с логистична подкрепа и други спомагателни действия, се готви директно да се бие с КНР със своите укрепени "сили за самоотбрана" рамо до рамо с армията и американския флот.

 

 

 

 

Анатолий Кошкин, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа