Златните визи процъфтяват въпреки призивите за отмяната им

Златните визи процъфтяват въпреки призивите за отмяната им
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.08.2023
  • Сподели:

Програмите в Европа за предоставяне на гражданство срещу инвестиция са живи и вървят добре въпреки призиви от целия политически спектър за прекратяването им, пише Bloomberg.

 

 

 

В Гърция и Португалия броят на издадените златни визи през последните месеци е нараснал, а търсенето в Италия и в Испания е достигнало рекордни нива.

Т. нар. златни визи позволяват на богати чужденци да се сдобият с местожителство в страна членка на Европейския съюз (ЕС), а в допълнение и с път към гражданство, като инвестират в местни недвижими имоти или финансови активи. Процесът се състои от няколко фази и някои програми изискват кандидатите да прекарват не повече от една седмица годишно в страната.

Над 132 хил. души са получили гражданство чрез тези програми между 2011 и 2019 г., а политическите критики се засилват, тъй като те са свързвани с растящите цени на имотите и разхлабени регулации. Членове на Европейския парламент и на Европейската комисия призоваха страните членки да ги прекратят, а Ирландия и Великобритания вече го направиха. Войната на Русия срещу Украйна засили още повече вниманието към златните визи, като белгийският депутат Саския Брикмон ги определи като възможен начин за „олигарси, престъпници и корумпирани политици“ да „си купят път в Европа и да перат парите, имиджа и самоличностите си“.

 

Инвеститори гравитират към златните визи в Италия, след като Португалия затегна правилата. Снимка: Андреа Мерола/Bloomberg

Инвеститори гравитират към златните визи в Италия, след като Португалия затегна правилата. Снимка: Андреа Мерола/Bloomberg

 

Призивите за прекратяване на златните визи набират скорост. Португалският премиер обяви края на програмата в страната си на пресконференция през февруари, като заяви, че „нищо не оправдава този специален режим“. Гърция удвои прага на инвестицията от 250 хил. на 500 хил. евро в някои части на страната. Черна гора обеща да прекрати програмата си, а Испания обмисля дали да не увеличи минималната изисквана инвестиция от 500 хил. евро на 1 млн. евро или да отмени изцяло издаването на визи.

Въпреки това няма данни получаването на златни визи да е станало по-трудно.

„Не наблюдаваме значителни промени в затрудненията за получаване на виза“, коментира Патриша Кадабури, управляващ директор на консултантската компания в областта на имиграцията Global Citizen Solutions.

И повече хора от всякога се опитват да стигнат до тях, докато могат.

Големи приказки

Въведени след финансовата криза през 2008 г., за да привлекат чуждестранен капитал, златните визи станаха особено популярни по време на пандемията, докато американците търсеха план Б да влязат в Европа.

 

Португалските златни визи са по-популярни от всякога. Графика: Bloomberg LP

Португалските златни визи са по-популярни от всякога. Графика: Bloomberg LP

 

Макар че политици в Европа говорят за голяма игра, законодателството, което прокараха за ограничаване на златните визи, съвсем не е толкова строго. Португалия действително прекрати варианта си за местожителство чрез инвестиция в недвижим имот през юли, но остави възможността чужденци да получават местожителство, ако инвестират поне 500 хил. евро в местни компании или фондове, които не са свързани с недвижими имоти. Нидерландия все още приема молби за златни визи въпреки обявените планове да прекрати програмата си. Същото се отнася и за Черна гора.

Кипър промени рамката на визите си през май, преди това членове на семейството на инвеститора също можеха да получат златни визи, но като цяло остави програмата си непроменена. България въведе отново програмата си за златна виза тази година, след като я закри през 2021 г. Малта отказва да реформира програмата си въпреки многобройни призиви от Европейската комисия да го направи. А растящите прагове на инвестициите, както направи Гърция неотдавна, не са смятани за голяма спирачка.

„За хора, които имат около пет до седем милиона долара, инвестиция от 500 хил. долара за получаване на местожителство в ЕС е приемлива“, казва Нури Кац, основател на базираната в Канада консултантска компания в областта на имиграцията Apex Capital Partners.

 

Повечето европейски страни все още предлагат златни визи. Таблица: Bloomberg LP

Повечето европейски страни все още предлагат златни визи. Таблица: Bloomberg LP

 

Страните, които са се отказали от програмите си, предлагат други варианти. Макар че те нямат точен еквивалент на златна виза, алтернативи като визите за дигитални номади, насочени към работещи от разстояние хора, които искат да живеят в чужбина, стават все по-популярни. Основатели, заинтересовани да установят бизнес във Великобритания, Франция, Ирландия или Германия, също могат да кандидатстват за специални инвеститорски визи, които предоставят временно местожителство и път към постоянно пребиваване. И в двата случая изискванията са по-строги от тези на златните визи – визите за дигитални номади изискват получателите да прекарват по-голямата част от годината в страната, а инвеститорските визи включват представянето на ясни бизнес планове и годишни отчети и осъществяване на авансова инвестиция.

 

Богати чужденци инвестираха усилено в Португалия през последните години, включително около южното крайбрежие. Снимка: Жозе Сарменту Матуш/Bloomberg

Богати чужденци инвестираха усилено в Португалия през последните години, включително около южното крайбрежие. Снимка: Жозе Сарменту Матуш/Bloomberg

 

Несигурността за бъдещето на програмите златна виза е добре дошла за консултантските компании по въпросите на имиграцията. Базираната в Лондон компания Get Golden Visa отчита ръст от 127% на запитванията за португалски и гръцки златни визи през първото полугодие на тази година спрямо същия период на миналата година. Консултантската компания Henley Partners съобщи, че интересът е достигнал исторически връх, като запитванията за програми в Италия са нараснали със 125%. Global Citizen Solutions отчита повишение с 20% на запитванията за португалски златни визи спрямо миналата година.

Повече са и хората, които преминават успешно през процеса – броят на предоставените златни визи в Португалия само през май достига неколкогодишен връх от 180, сочат данни на правителството. В Гърция броят им достига 412, което е увеличение с 87% спрямо предходната година.

 

Чуждестранни инвеститори разграбват гръцки златни визи. Графика: Bloomberg LP

Чуждестранни инвеститори разграбват гръцки златни визи. Графика: Bloomberg LP

 

Испания е предоставила 2462 златни визи миналата година, увеличение с 60% спрямо 2021 г. Италия също е издала 79 златни визи миналата година, предимно на руснаци, американци и британци. Това е почти два пъти повече спрямо броя им предишната година и е най-високото ниво, откакто страната задейства програмата си през 2018 г.

„Всеки път, когато правителствата заплашват да прекратят тези програми, има ръст на търсенето от хора, които се опитват да минат през вратата, преди да се е затворила. Това е страхотно за бизнеса“, казва Кац.

Твърде големи, за да рухнат

Основната причина консултантите по въпросите на имиграцията да не се притесняват от изчезването на тези програми са заложените пари. През последното десетилетие страните в Европа, които издават златни визи, са получили общи преки чуждестранни инвестиции на стойност 25 млрд. евро чрез тези програми. Португалия е един от големите бенефициенти през годините, като е привлякла 6,8 млрд. евро.

„Все още съветваме клиентите си да ги получават. Те са твърде големи, за да рухнат“, казва Питър Франк, адвокат по въпросите на имиграцията в Испания, имайки предвид визите.

Динамиката е особено изразена в икономиките от Южна Европа, които обичайно разчитат повече на чуждестранен капитал. Тези страни е малко вероятно да затворят напълно вратата за златни визи, смята Уил Харви, преподавател по лидерство в университета в Бристол във Великобритания.

 

Южни страни като Испания се възползват от златните визи. Снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg

Южни страни като Испания се възползват от златните визи. Снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg

 

„Правителствата искат да покажат, че възприемат твърда линия за златните визи, но тези визи са важни за изпитващи затруднения икономики, затова много страни членки на ЕС имат по-неопределено отношение по въпроса“, допълва той.

Страни, които трябва да се справят с висок дълг и нисък растеж, докато се опитват да изпълнят амбициозни климатични цели за въглеродна неутралност, е най-вероятно да се нуждаят от чуждестранен капитал. Това означава, че ако програмите златна виза бъдат реформирани или премахнати, други данъчни стимули може да ги заменят. В Испания приет този януари закон позволява на хора, които не са местни жители, включително притежатели на визи за дигитални номади, да плащат плосък данък от 24% върху доходи до 600 хил. евро за шест години спрямо данък от 47% за местни жители с по-високи доходи.

Но ако новите ограничения действително разубедят хората да търсят местожителство в ЕС, Касабури казва, че Латинска Америка и ОАЕ, които също предлагат привлекателни визи, са добри варианти. А за хората, които искат да се преместят веднага, визи за дигитални номади са налични в Испания, Гърция, Португалия и Италия.

„Има множество варианти“, допълва тя.

Станете почитател на Класа