Китай се превръща в сериозен източник на проблеми за американските банки

Китай се превръща в сериозен източник на проблеми за американските банки
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.08.2023
  • Сподели:

Когато един от най-големите строителни предприемачи в Китай искаше да набере 300 млн. долара в Хонконг в края на миналия месец, американският гигант JPMorgan Chase беше готов. Банката беше изготвила списък с инвеститори за продажбата на дялове в Country Garden и обяви фиксирана цена.

 

 

 

Сделките започнаха в понеделник вечерта. Малко след това Country Garden се оттегли и отмени сделките - изключително необичаен ход, пише FT.

Строителната компания, базирана в Гуандун и листната в Хонконг, издаде предупреждение за печалбата по-рано същия ден. След това дружеството пропусна плащания на лихви по облигации и спря търговията с някои от своите дългови книжа.

Провалът на сделката привлече вниманието към по-голям проблем за американските инвестиционни банки. Продажбата на дялове в китайски компании в офшорни зони преди носеше сериозни пари – толкова сериозни, че представляваше огромен дял от азиатските приходи на банките.

Това обаче вече не е толкова значим бизнес.

Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, Bank of America и Citi са реализирали 131 млн. долара нетни приходи от консултиране на китайски компании за набиране на капитал в чужбина миналата година, показват данни на Dealogic. В сравнение с предходната година сумата отчита спад от 87%.

Тази година не се очертава да е по-добра – дотук нетните приходи са малко под 100 млн. долара.

Консултирането на китайски компании за набиране на капитал в чужбина представляваше почти една трета от общите приходи на петте кредитора от инвестиционно банкиране в Азиатско-тихоокеанския регион през 2020 г. Миналата година този дял беше по-малко от 6 процента.

Пекин сложи спирачки на офшорните листвания през 2021 г., а през февруари 2022 г. въведе нови правила, които дадоха на континенталните регулатори много по-голямо влияние. Оттогава малко китайски компании се листнаха извън страната, а това поставя американските банкери в по-голяма зависимост от по-малки възможности, каквато беше тази с Country Garden.

Знак за промяната е и планираното листване за 9 млрд. долара на швейцарската компания за селскостопански химикали Syngenta, което ще се проведе в Шанхай. То е потенциално доходоносно за банките, но в Шанхай доминират местните играчи и таксите са ниски.

Дори ако американските банки си спечелят някаква роля в листването, геополитическото напрежение може да затрудни участието им. Компанията майка на Syngenta, ChemChina, е поставена в американския списък за наблюдение на компании с връзки с китайските военни.

Банкерите говорят за растеж на пазари като Индия и Япония, но малцина изглеждат уверени, че това ще компенсира драматичния спад в Китай.

Когато JPMorgan обяви през юни, че ръководителят капиталови пазари на банката за Азия и Тихоокеанския регион напуска, кредиторът не назначи нов човек. Банката реши да прехвърли този бизнес в международния отдел, ръководен от двама базирани в Лондон банкери.

Bank of America и най-високопоставените банкери за капиталовите пазари в Азия на Morgan Stanley също напуснаха тази година. Магнус Андершон напусна ролята си на съръководител на този бизнес на Morgan Stanley през февруари и също няма наследник на поста.

Банките не изоставят тази част от бизнеса си, но, както казва един високопоставен банкер, някога доходоносните единици сега ще трябва да бъдат „правилно оразмерени“. Следващата стъпка може да включва по-драматични съкращения на разходите и загуба на работни места в Азия.

Приходите от консултантски услуги за поглъщания също са засегнати, тъй като китайските сделки в САЩ са най-ниски от почти две десетилетия.

Проверките в компаниите за осъществяване на оценки, строгите нови закони за данните и антишпионажа и забраната на САЩ за инвестиции в някои китайски технологични групи също затрудняват работата в региона.

Станете почитател на Класа