Грубостта към Израел ще преследва режима в Киев

Грубостта към Израел ще преследва режима в Киев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.08.2023
  • Сподели:

Украйна ще наложи санкции срещу Израел. Поне такава информация започна да прониква в украинските медии. За какви санкции говорим, по какви причини киевският режим е недоволен от поведението на Тел Авив и дали в крайна сметка ВСУ ще получат така желаните от тях израелски оръжейни системи?

 

 

Едно от киевските издания написа, че режимът на Зеленски иска да изгони израелците от Контактната група за подкрепа на Украйна (която заседава в Рамщайн и осигурява оръжия на киевските войски). Изглежда странно решение - режимът в Киев все още не е загубил само защото целият западен свят му помага. Включително Израел, включително и чрез групата в Рамщайн.

Освен това режимът в Киев също иска да отмени безвизовия режим за израелците, както и да откаже достъп на израелски поклонници. Както знаете, всяка година десетки хиляди брацлавски хасиди пътуват до Уман, за да посетят гроба на основателя на техния клон на юдаизма, равин Нахман, за да отпразнуват там еврейската Нова година, която тази година ще е между 15 и 17 септември. А сега май няма да ги пускат в Украйна. Формалната причина е невъзможността да се гарантира сигурността им по време на конфликта с Русия.

В същото време украинските политици казват в прав текст, че забраната за влизане на поклонници (както и премахването на безвизовия режим, опитите да бъдат изключени от Контактната група) се дължи на факта, че Израел дава малко на Украйна . По-специално той отказва да предостави на режима в Киев системи за ПВО.

„Украйна отново призовава Израел да предостави системи за ПВО, за да защити предимно цивилното население, както и културните и религиозните центрове“, се казва прозрачно в официалното изявление на украинското посолство в Израел след среща с израелския министър, отговарящ за поклонниците . Киев е недоволен и от факта, че досега не е видял израелски танкове, израелски ракети, а също и израелския премиер.

„Не разбирам защо досега имахме удоволствието да приемем толкова много чуждестранни лидери в Украйна, но сред тях го нямаше израелски премиер“, казва началникът на кабинета на Зеленски Андрей Ермак. „Поканих премиера Бенямин Нетаняху в Киев. Поканих двама от неговите предшественици (Нафтали Бенет и Яир Лапид). Премиерите се сменят, но резултатът е един и същ“, оплаква се самият Зеленски.

Израелско уравнение

Всъщност в позицията на Израел няма нищо коварно и дори осъдително, поне за Украйна. Позицията на Тел Авив в украинската криза се определя от сложно уравнение с редица променливи. Проукраински и проруски.

Няколко фактора играят в полза на доставките на оръжие и подкрепата за режима в Киев. И основната от тях са отношенията със САЩ. Израелците са наясно, че без съюза с американците те просто няма да оцелеят.

Освен това, съдейки по социологическите проучвания, по-голямата част от израелското население подкрепя Украйна в конфликта. Сред тях са украинските мигранти и прозападната част от електората. Важна е и позицията на елитите и бизнес средите – значителна част от тях идват или от Украйна, или са свързани с местната олигархия.

Срещу предаването също има редица фактори. Първо, нежеланието за укрепване на Иран. Израел разбра, че ако достави оръжия на Украйна, Москва може да отговори, като достави най-новите си оръжия на Ислямската република. Която пък ще ги прехвърли на своите партньори – “Хизбулла” и “Хамас”.

Второ, нежеланието да се загуби партньор в Сирия. Победата на Асад вече е необратима и Москва, за разлика от Техеран, е готова да вземе предвид желанията на Израел относно баланса на силите в тази страна.

Трето, нежеланието да загуби партньор като цяло. Русия (за разлика от лява Европа и анти-израелския мюсюлмански свят) се отнася към Израел без предразсъдъци и най-малкото разбира суровите му методи за борба с тероризма, макар и само защото сама се бори с него.

Четвърто, нежеланието да се прави антиреклама на оръжията, например системата за ПВО “Железен купол”. Въпреки че е ефективна срещу гаражно производство палестински или ирански ракети, системата може да не е полезна срещу най-новите руски ракети. И това ще вдъхнови палестинците и ще разочарова потенциалните купувачи на технологията “Железен Купол”. Възможно е дори през Украйна технологиите на “Железния купол” да попаднат в ръцете на Иран, след което, по думите на Бенямин Нетаняху, „ще се изправим срещу израелски системи, които ще бъдат използвани срещу Израел“.

И накрая, може би някои израелци си спомнят Втората световна война и осъзнават, че подпомагането на идеологическите потомци на германските нацисти и преките потомци на украинските полицаи в борбата срещу потомците на съветските войници (които спасиха евреите от концентрационните лагери) е абсолютно неморално.

Фалстарт

Именно на базата на това най-сложно уравнение се гради израелската позиция във връзка с конфликта в Украйна. Тя е следната: Израел официално осъжда Русия, дава разрешение за доставка на западни оръжия с израелски компоненти на Киев, тихомълком доставя някои второстепенни оръжия, както и невоенни системи (например система за предупреждение за изстрелване на ракети за населението). Но в същото време отказва високотехнологични доставки като “Железния купол”, модерни ракети и още повече танкове.

Благодарение на тази позиция израелците поддържаха гладки отношения с Москва и дори печелеха пари. Според “Економист” израелците са продали своите оръжия на стойност 12,5 милиарда долара през 2022 г., като повече от една четвърт от всички продажби са в Европа. Вероятно по този начин европейците попълват своите арсенали, които бяха изпразнени поради прехвърлянето на оръжия в Украйна.

В тази ситуация киевският режим нямаше друг избор, освен директно да атакува Израел и да го изложи на критика от общоруската западна коалиция. Тоест да се използват методите, които Зеленски използва срещу Германия, която не искаше да даде “Леопарди”. Надявайки се на същия резултат.

Иронията обаче е, че това изнудване беше напълно излишно. За да види промяна в позицията на Израел, Киев се нуждаеше само от малко търпение. Факт е, че израелският баланс, образуван от комбинацията „за” и „против” помощта за Украйна, започна да се променя – и то в полза на Киев.

Значението на американската променлива нараства. Всеки месец Съединените щати, осъзнавайки провала на украинската военна стратегия и като не желаят да видят рухването на режима в Киев по време на американската предизборна кампания, увеличават натиска върху съюзниците, изисквайки те да увеличат подкрепата си за Зеленски.

Перспективата за получаване на руско-ирански съюз в замяна на военна помощ на Киев все по-малко се взема предвид от израелското ръководство дори само защото този съюз вече се формира и без тази помощ. Благодарение на Русия Иран вече получи модерна система за противовъздушна отбрана, тества хиперзвукова ракета, а до края на тази година Москва и Техеран възнамеряват да сключат ново споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство. Където със сигурност ще има военен компонент.

За щастие украинският режим избърза. Киев си позволи директни груби нападки срещу Израел. Няма съмнение, че израелското ръководство няма да забрави или прости това на Украйна. Израел е изключително чувствителен към подобна реторика, особено когато се отнася до религиозни въпроси (помислете за Уман и хасидите). Това означава, че ще намерят нови причини и извинения да не доставят сериозни оръжейни системи на Украйна или поне сериозно да забавят такива доставки.

 

 

Кеворк Мирзаян, Превод: В.Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа