Загубата на Хилъри Клинтън от Тръмп през 2016 г. може би се дължи и на социалната изолация в САЩ

Загубата на Хилъри Клинтън от Тръмп през 2016 г. може би се дължи и на социалната изолация в САЩ
  • Публикация: 
  • Дата:  
    15.08.2023
  • Сподели:

Защо Хилъри Клинтън загуби президентските избори през 2016 г. от Доналд Тръмп? Това е въпрос, който някои демократи все още си задават седем години по-късно, тъй като наследството от победата на Тръмп хвърля дългата си сянка върху изборите през 2024 г., пише колумниста за САЩ на Financial Times Джилиън Тет.

 

 

 

Тя припомня, че бяха предложени всякакви обяснения, включително руски кампании за дезинформация, нарастващ расизъм, увеличаващо се неравенство и народен гняв срещу елитите. Но тези дни кръгът на Клинтън подхвърля нова идея:- самотата също е виновна за загубата ѝ. Пишейки в The Atlantic наскоро, Хилари Клинтън отбеляза, че проучванията сочат рязко нарастване на изолацията сред американците. „Тъй като доверието и социалните връзки, които преди свързваха общностите, ерозираха, апатията, изолацията и поляризацията подкопаха стария дух на „всички сме в това заедно“, казва тя.

Това следва стряскаща констатация по-рано тази година от главния лекар на САЩ Вивек Мърти, който се жалваше от „епидемията от изолация и самота“, подкрепен от море от статистики и диаграми. Очевидно „социалната изолация, измерена чрез средното време, прекарано сам“ се е увеличила от 285 минути на ден през 2003 г. до 333 през 2020 г. и „този спад е най-ярък при младите хора на възраст от 15 до 24 години“. Междувременно „почти половината американци през 2021 г. съобщават, че имат трима или по-малко близки приятели“, докато „само около една четвърт съобщават за същото през 1990 г.“ Не е изненадващо и че изолацията се влоши по време на пандемията.

Докато докладът на Мърти се тревожи за въздействието на тази епидемия върху нашето физическо здраве, Клинтън се страхува за здравето на демокрацията. Тя твърди, че именно тази самота, изострена от социалните мрежи, е помогнала за разпространението на екстремистките възгледи през 2016 г., подклаждани от агенти на Тръмп като Стив Банън.

Недоброжелателите на Клинтън биха отхвърлили всичко това като пристрастно, посочва Джилиън Тет и дава за пример Банън, който смята, че истинската причина за победата на Тръмп през 2016 г. е народната ярост, насочена към върхушката.

А есето на Клинтън несъмнено ще предизвика много злобни коментари. Пишейки тази седмица в New York Post, собственост на Рупърт Мърдок (който държи и консервативната телевизия Fox News – бел. ред.), Рич Лоури, главен редактор на консервативния National Review, заклейми публикацията на бившия държавен секреар като „толкова абсурдна и егоистична, колкото бихте очаквали от жена, която претърпя една от най-шокиращите загуби в президентските надпревари в САЩ и оттогава само си търси извинения“ и като „илюстрация за късогледото самоизтъкване от левицата на собствените ѝ добродетели“.

Каквото и да мислите за изборите през 2016 г., струва си да обърнете внимание на това, за което се тревожат Мърти и Клинтън, отбелязва още Джилиън Тет.. Според нея в известен смисъл техните опасения относно отчуждението едва ли са нещо ново. Преди повече от век френският социолог Емил Дюркем измисли думата "аномия", за да опише социалното отчуждение, което той се опасяваше, че е създадено сред работниците след бума на индустриализацията. Подобно на някои експерти днес, Дюркем се тревожеше за нарастващите самоубийства, гняв и революционен плам, за които той отчасти обвиняваше технологиите. Какво би заключил Дюркем от подобно социално развитие в контекста на динамиката на интернет и социалните мрежи?

Тази тенденция се оформя заедно с други подобни опасности. Първо, мрежовият характер на киберпространството изглежда подхранва широко разпространен спад в уважението към авторитетите, съчетан с нарастващо разчитане на себеподобни групи за съвет, одобрение и другарство. Второ, преминаването към киберпространството изглежда създава повече социален трибализъм, защото идентичностите и социалните групи могат толкова лесно да бъдат персонализирани онлайн. "Един резултат е, че тези, на които гледаме като на ядосани самотници, вече не са толкова сами",коментира Тет.

Решението на Лоури за твърденията на Клинтън е, че американците трябва да прегърнат отново традиционните ценности, като брака и семейството. „Според проучване на Gallup от 2020 г. 41 процента от необвързаните хора съобщават, че са били самотни предния ден, докато само 16 процента от тези, които са женени или в партньорска връзка, казват същото“, отбеляза той в New York Post.

Решението на Клинтън е да намалим зависимостта си от технологиите и да създадем по-силна ангажираност с общността чрез църкви, спортни отбори, училища, синдикати и доброволчески групи. Бих отишла крачка по-далеч, пише Тет, и бих изискала от всички млади хора да участват във форма на военна служба или неин цивилен еквивалент като Корпуса на мира, като начин за създаване на общо чувство за идентичност.

Нито една от тези идеи няма да се реализира скоро, най-малко предложението на Клинтън за ограничаване на технологиите. Но ако констатацията на Мърти е вярна, самотата може да изиграе дори по-голяма роля в следващите президентски избори, отколкото в онези, които Клинтън загуби.

Станете почитател на Класа