Електро-скутерите в Мелбърн ще „викат“ на водачите в забранени зони

Електро-скутерите в Мелбърн ще „викат“ на водачите в забранени зони
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.08.2023
  • Share:

Водачите на електрически скутери (тротинетки), които нарушават правилата за движение по пътищата на Мелбърн, ще задействат звуково предупреждение като част от репресиите срещу незаконното каране по пешеходни пътеки и в тандем.
Град Мелбърн представи в петък флот от 25 електронни скутера Lime с нова камера и GPS технология, които ще бъдат разпространени по улиците на града. Съветът казва, че очаква новата технология да бъде въведена в целия парк от електрически скутери в града.
Заместник-кметът Никълъс Рийс каза, че има голямо разпространение на електро скутери, но съветът е получил и множество оплаквания за нарушаване на правилата.
Водачите на скутери във Виктория трябва да са на 16 или повече години, трябва да носят каска и да не превишават 20 км/час и трябва да карат само по вело пътеки или по пътища с ограничение на скоростта до 60 км/час.
„Има малко елемент на хуни, който се появи, така че разработихме някои технологични решения с доставчиците, които смятаме, че ще доведат до по-добро поведение в Мелбърн. Обичам електрическите скутери. Искам да продължат в Мелбърн, но аз ще бъда първият, който ще каже, че трябва да се справим с поведението на хуни - каране по пешеходни пътеки, двойна езда, пиене и паркирани скутери навсякъде", каза той.
Рийс каза, че 25-те електронни скутера са оборудвани с „гео-ограда" и GPS технология, която открива дали ездачите са на пешеходната пътека. „Можем да определим пешеходните пътеки в оживените части на града като забранени зони. Имаме и зони за бавно движение, програмирани в приложението, които ще забавят скутерите в зони с голям трафик и ще демобилизират скутерите на места, на които не би трябвало да бъдат, като ще предупреждават водача. Новите електронни скутери ще „викат" на потребителя, когато се опитва да кара в тези забранени зони".
Друга технология в процес на разработка включва използването на изкуствен интелект, за да пречи на водачите да завършат пътуването си, ако са паркирали неправилно, за откриване на алкохол за борба с карането в нетрезво състояние и за идентификация на водачи за предотвратяване на каране от непълнолетни.
С пет милиона пътувания с електрически скутери от февруари миналата година, средно почти 6000 пътувания на ден, това е едно от най-високите нива в света. Съветът каза, че опитът е намалил въглеродните емисии в града с повече от 400 тона и е насърчил повече хора да използват обществения транспорт – до 40% от водачите използват електрически скутери за връзка с влакове, трамваи и автобуси.

Станете почитател на Класа