Китайската икономика изпада в дефлация, възстановяването и търсенето се забавят

Китайската икономика изпада в дефлация, възстановяването и търсенето се забавят
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.08.2023
  • Share:

Китайските потребителски цени изпаднаха в дефлация миналия месец за първи път от повече от две години, показват официални данни, тъй като забавянето на вътрешните разходи натежава върху икономическото възстановяване на страната след Covid.
Индексът на потребителските цени, основният измерител на инфлацията, се е понижил с 0,3 пункта през юли, съобщи Националното статистическо бюро, след като през юни беше стабилен. Проучване сред анализатори очакваше спад от 0,4 процента на годишна база.
Данните от юли са първото отрицателно отчитане на инфлацията в Китай от началото на 2021 г., когато цените бяха по-слаби, тъй като пандемията Covid-19 удари търсенето и цените на свинското месо паднаха.
Цифрите идват само ден след публикуването на данни, показващи, че вносът и износът на страната са спаднали по-рязко от очакваното през юли, тъй като глобалното търсене на китайски продукти намалява.
Китайските търговци на дребно бяха засегнати от забавяне на продажбите. Това означава, че търговците на дребно, които са се запасили със стоки, очаквайки скок в търсенето след премахването на пандемичните ограничения, сега са под натиск да намалят цените.
Цената на автомобилите също спадна, след като намалението на цените от Tesla предизвика ценова война, като други марки също понижиха цените си.
Фабриките в Китай вече таксуват по-малко за стоките си, тъй като реагират на отслабването на търсенето след спад на цените на суровините. Инфлацията на цените на производител в Китай, която проследява цените на вратата на фабриката, беше -5,4% на годишна база през юни.
Властите омаловажават опасенията относно дефлацията. Лю Гокианг, заместник-управител на централната банка, каза миналия месец, че няма да има дефлационни рискове в Китай през втората половина на годината, но отбеляза, че икономиката се нуждае от време, за да се върне към нормалното след пандемията.
Правителството си постави цел за потребителска инфлация от около 3% тази година.
Въпреки неотдавнашните политически стимули, потребителите и производителите останаха предпазливи на фона на все още слабия жилищен пазар и високата безработица сред младите хора, както и намаляващия апетит сред чуждестранните фирми да инвестират в Китай.
Падащите цени може да звучат привлекателно за потребителите на запад, където инфлацията достигна най-високите си нива от десетилетия миналата година. В Обединеното кралство потребителските цени бяха със 7,9% по-високи от преди една година през юни, тъй като домакинствата страдаха от продължителен спад на реалните доходи.
Но дефлацията може да навреди на икономическия растеж, тъй като потребителите ще забавят закупуването на продукти, ако смятат, че те ще бъдат по-евтини в бъдеще. Това кара компаниите да намалят инвестициите, тъй като печалбите им се свиват и може да се стигне до замразяване на наемането или освобождаването на работници.
Съобщава се, че китайските власти са оказвали натиск върху високопоставени местни икономисти, за да избегнат обсъждането на негативните тенденции в икономиката, включително дефлацията, съобщи Financial Times.
Джим Рийд, стратег в Deutsche Bank, каза, че търговските данни подчертават „китайската икономика е повлечена надолу от слабостта на глобалното търсене и вътрешното забавяне".

Станете почитател на Класа