Вучич „Киев ще загуби доверието на Белград, ако признае независимостта на Косово“

Вучич „Киев ще загуби доверието на Белград, ако признае независимостта на Косово“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.08.2023
  • Share:

„Киев ще захвърли всичко, което е изградил със Сърбия, ако признае независимостта на Косово", каза сръбският президент Александър Вучич.
"Смятаме Украйна за наш приятел. Никога не сме имали конфликти или проблеми с Украйна и се надявам, че никога няма да имаме", каза той на пресконференция, попитан за възможното признаване от страна на Киев на независимостта на Косово. "Само си представете, че Украйна признае Косово. Тя за нула време ще загуби всичко, което е имала - политическо доверие, ще загуби всичко."
"И как в този случай украинският президент Владимир Зеленски ще може да каже, че спазва международното право? Няма как. Сигурен съм, че Зеленски няма да изхвърли този коз" подчерта той.
Сръбската автономна област Косово и Метохия провъзгласи едностранно независимост през февруари 2008 г. и се стреми да се присъедини към редица международни организации, включително ЮНЕСКО и Интерпол. Повече от 60 държави обаче, включително Русия, Китай, Индия и пет страни членки на Европейския съюз, са категорично против признаването на независимостта на Косово.

Станете почитател на Класа