САЩ отхвърлят отговорността за нарушения в работата на споразуменията от Истанбул

САЩ отхвърлят отговорността за нарушения в работата на споразуменията от Истанбул
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.08.2023
  • Share:

Администрацията на САЩ провежда информационна кампания, насочена към премахване на отговорността за системни нарушения в работата на Истанбулските споразумения, каза във вторник руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, коментирайки изявления на представители на администрацията на САЩ за необходимостта от възобновяване Черноморската инициатива възможно най-скоро.
„Опитите на Вашингтон да окаже натиск върху развиващите се страни, за да убедят Руската федерация да се върне към сделката за зърно, са част от информационна кампания за изкривяване на реалната ситуация. По този начин те се опитват да отхвърлят отговорността за системни изкривявания в работата на взаимосвързаните Истанбулски продоволствени споразумения, изместват фокуса на вниманието на широката общественост от факта, че износът на зърно от територията на Украйна не отговаря на първоначално декларираните хуманитарни цели", каза той, цитиран в Telegram канала на Русия дипломатическа мисия.
"Различни видове "убеждаване" за възстановяване на Черноморската инициатива нямат никакъв смисъл. Русия като отговорна сила, заинтересована от облекчаване на тежестта на най-бедните държави, многократно, включително на най-високо ниво, е давала да се разбере, че вратата за възобновяването на сделката за зърно остава отворена. Всичко, което е необходимо от Съединените щати и техните съюзници, е да премахнат изкривяванията в изпълнението на взаимосвързаните селскостопански споразумения не на думи, а на дела, както и да премахнат натрупаните бариери, които възпрепятстват достъпа на руския селскостопански износ до световните пазари", посочи Антонов.
„Изявленията на местните власти за така наречените изключения от нелегитимния механизъм за санкции представляват поредната фалшива реторика и опит за спасяване на лицето им. Руските компании продължават да изпитват финансови и логистични предизвикателства, дори когато става въпрос за безплатни доставки на торове в нуждаещите се райони. Още едно потвърждение, че администрацията на САЩ се грижи само на думи за благосъстоянието на най-бедните страни, е нейната токсична реакция към щедрия жест на президента на Русия за укрепване на продоволствената сигурност на редица африкански партньори. Очевидно, ще отнеме време на Вашингтон да „преглътне" безплатната доставка на 25 000-50 000 тона зърно до приятелски страни от африканския континент, обявена от президента Владимир Путин", каза посланикът.
„Човек би предложил на местните русофоби: ако не ви харесва това, което Русия прави в Африка, направете го по-добре. Покажете не с лозунги, а с конкретни дела как Съединените щати се грижат за благосъстоянието на африканския народ. Смятате че безплатните руски зърнени доставки са незначителни - тогава обявете по-големи доставки на селскостопанска продукция за нуждите на Африка. Май е крайно време да спрете да очерняте всичко положително което е правил Съветския съюз и руския народ прави сега за Африка? На всички отдавна им писна да им се четат лекции от САЩ. Вместо да се проповядва, трябва да се помага. Не с приказки, а с действия", подчерта Антонов.
Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен заяви в интервю за френската радиостанция RFI в понеделник, че безплатните доставки на зърно от Русия за редица африкански страни нито ще спрат растежа на цената му, нито ще променят ситуацията на пазара на храни.
Сделката за зърно беше прекратена на 17 юли. След няколкократно удължаване на споразумението за черноморския коридор за кораби, превозващи украинско зърно, сключено през юли 2022 г., Русия отбеляза, че частта от сделката, която се отнася до нея - премахването на пречките за износ на селскостопански продукти, никога не е изпълнена. Москва също така подчерта, че въпреки че споразуменията са насочени към доставка на храна в най-бедните страни, основната част от украинското зърно се доставя в развитите западни страни. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия е готова да се върне към споразумението, но само когато бъде изпълнена частта му относно Москва.
Руският президент каза на 27 юли, че Москва е готова да достави до 50 000 тона зърно на всяка от шестте африкански страни в рамките на следващите три или четири месеца, осигурявайки безплатна доставка на продукти до потребителите. Сред тях той посочи Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея.

Станете почитател на Класа