Google „ИИ системите трябва да могат да ровят в работата на издателите, освен в случай на отказ“

Google „ИИ системите трябва да могат да ровят в работата на издателите, освен в случай на отказ“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.08.2023
  • Share:

Джош Тейлър
Издателите трябва да могат да се откажат от ровене в произведенията им от системите за генеративен изкуствен интелект, според Google, но компанията не каза как ще работи такава система.
В своето представяне на прегледа на австралийското правителство на регулаторната рамка около ИИ, Google каза, че законът за авторското право трябва да бъде променен, за да позволи на генеративните ИИ системи да ровят, освен в случай на отказ.
Компанията призова „австралийските политици да насърчават системи за авторски права, които позволяват подходящо и честно използване на защитено с авторски права съдържание, за да позволят обучението на ИИ модели в Австралия върху широк и разнообразен набор от данни, като същевременно поддържат работещи откази на субекти, които предпочитат техните данни да не се ползват за обучаване на ИИ системи".
Призивът за честно изключение на употребата за ИИ системи, е мнение, което компанията е изразила пред австралийското правителство в миналото, но идеята за опция за отказ на издателите е нов аргумент от Google.
На въпрос как ще работи такава система, говорител посочи скорошна публикация в блог на Google, където компанията каза, че иска дискусия около създаването на разработен от общността уеб стандарт, подобен на системата robots.txt, който позволява на издателите да се откажат части от техните сайтове да бъдат обхождани от търсачките.
Коментарите на Google идват, след като новинарски компании като News Corp вече са инициирали разговори с компании за изкуствен интелект относно плащане за изтриване на новинарски статии.
Д-р Калийн Мануоринг, старши преподавател в UNSW Law and Justice, каза пред Guardian Australia, че авторското право ще бъде един от големите проблеми, пред които са изправени генеративните ИИ системи през следващите години.
„Общото правило е, че имате нужда от милиони точки от данни, за да можете да произведете полезни резултати... което означава, че ще има копиране, което на пръв поглед е нарушение на авторските права на много хора." Мануоринг каза, че законите се различават в различните страни по отношение на това, което ИИ системите могат да приемат, но каза, че идеята за система за отказ би обърнала авторското право с главата надолу.
„Ако искате да възпроизведете нещо, което се държи от собственик на авторски права, трябва да получите неговото съгласие, а не договореност за отказ, това, което те предлагат, е цялостна промяна на начина, по който работят изключенията."
Тоби Мъри, доцент в факултета по компютърни и информационни системи на Университета в Мелбърн, каза, че предложението на Google ще натовари създателите на съдържание да уточнят дали ИИ системите могат да абсорбират тяхното съдържание или не, но той посочи, че съществуващите лицензионни схеми като Creative Commons вече разрешава на творците да отбележат как техните произведения могат да бъдат използвани. „Те може би се надяват да се опитат да създадат норми на ранен етап, според които други компании не трябва да плащат за това съдържание", каза той.
Мануоринг каза, че авторските права могат да се нарушат, ако проблемът не бъде разрешен, което вероятно ще бъде в ущърб на по-малките създатели на съдържание. „Мисля, че това ще бъде голям проблем, който ще продължи, особено след като авторските права на мощни субекти са отнети. Но в момента на немощните субекти са много вероятно да бъдат нарушени авторските им права отляво, отдясно и от центъра, ако подозренията на много хора са верни и комплектите за обучение на ИИ използват много материали от интернет".
При оценките на Сената през май либералният сенатор Сара Хендерсън попита отдела за комуникации дали правителството обмисля схема, подобна на кода за договаряне на новинарските медии, за да принуди компаниите за изкуствен интелект да плащат.
В отговор през юли отделът посочи правителствената консултация относно регулирането на ИИ, каза, че правителството проучва бъдещи настройки на политиката за новинарските медии като част от своята програма за подпомагане на новинарските медии и обмисля преглед на Министерството на финансите на кодекса за договаряне на новинарските медии.
Подаването на документи за консултацията с ИИ приключи миналата седмица. Известно е, че са получени стотици предложения, но досега нито едно не е публикувано онлайн.

Станете почитател на Класа