Мистериозен тотем се появи на крайбрежието в югоизточна Англия

Мистериозен тотем се появи на крайбрежието в югоизточна Англия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.08.2023
  • Share:

Когато тотемният стълб мистериозно се появи на популярна крайбрежна пътека в югоизточна Англия, местните спекулации за това кой е отговорен за дървения монолит варираха от шегаджии с изкуството до извънземни.
Стълбът с височина 8 фута (2,4 метра), издигнат на върховете на скалите на North Downs Way в Кент, между Фолкстоун и Довър, провокира особено интерес заради надписа Perkūnas - името балтийския бог на гръмотевиците.
В желанието си да запази произведението на изкуството, разположено в природния резерват, Kent Wildlife Trust е в процес на кандидатстване в областния съвет на Дувър за разрешение за ретроспективно планиране. Но призивът му да се намери художникът зад него досега се оказва неуспешен.
Д-р Франсис Йънг, историк и фолклорист от Оксфордския университет, специализиращ в историята на религията и вярата, каза, че стълбът, който се смята за издълбан от едно дърво, изглежда предполага литовска връзка с произхода му. „Перкунас е може би най-известният балтийски бог. Това е литовското му име. Той е същият като славянския бог Перун. Той е един от първите три или четири богове в балтийската митология. Той е еквивалентен на скандинавския бог Тор и също има чук" каза той
Йънг каза, че малко се знае за появата на оригиналните езически тотеми, тъй като няма оцелели илюстрации за тях. Но мистериозната скулптура изглежда съвпада с описанията на тотеми на християнски мисионери от 15-ти и 16-ти век в Литва, последната страна в Европа, която спира да практикува езичеството.
Йежи Сикора, средновековен археолог от университета в Лодз, отбеляза в Twitter, че тотемът от Кент изглежда подобен на Волин Световит, дървена резба от девети или десети век, изобразяваща Световит, славянски бог на изобилието и войната, открита в Полша през 1974 г. Йънг счита, че това може да е вдъхновението за скулптурата на Кент, предвид липсата на друг изходен материал. Но той каза, че местоположението на новия тотем е необичайно, тъй като скулптурите традиционно се поставят в горички.
Иън Рикардс, областен мениджър на Kent Wildlife Trust, каза, че му харесва да предполага, че тотемът е бил издигнат, за да защити наскоро повторно въведените червеноклюни птици, които отсъстват от дивата природа в Кент повече от 200 години поради загуба на местообитания и исторически преследване. „Бих искал да мисля, че някой призовава този бог да защити птиците, гнездящи на тебеширените скали в последното влажно и ветровито време. Много хора, които минаваха покрай него, спират да му се възхищават. Цялото произведение е покрито с нещо, което прилича на сложни вълни с тотемна глава с метална капачка отгоре. Това е произведение на изкуството и е добре проектирано. Размерът и теглото му означават, че е отнело много усилия, за да го качат там", каза Рикардс, който е посетил резбата два пъти след внезапното й появяване в края на юли.
Йънг каза, че Перкунас е положителна фигура, която е призовавана за защита срещу бурно време. „Дори през 19-ти и 20-ти век фолклорът продължава и хората го призовават, когато излизат под дъжда", каза той.
Патрик Книл, 57-годишен, съветник от Фолкстоун, който посети тотемния стълб, каза, че му напомня по-скоро на реквизит на дарк метъл група, отколкото на автентичен литовски артефакт. Той описа скулптурата като добре проектирана, но й липсва част от народността на литовските скулптури, които е виждал и предположи, че някой може би прави представяне за триеналето догодина.

Станете почитател на Класа