Германия удължава срока на разполагане в Полша на трите си системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът"

Германия удължава срока на разполагане в Полша на трите си системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

Германия предложи да удължи срока на разполагане в Полша на трите си системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" до края на годината, съобщи министерството на отбраната в Берлин, цитирано от Ройтерс и БТА.

 

 

 

Ведомството поясни, че някои от германските системи "Пейтриът" ще са нужни за силите на НАТО за бързо реагиране през 2024 г., а други ще трябва да минат през ремонт. Поради това не се предвижда въпросните комплекси да останат в Полша след края на тази година.

Около 300 германски военнослужещи са разположени заедно с трите ракетни комплекса в полския град Замошч, намиращ се на около 50 км от границата с Украйна. Те са базирани там от началото на годината, а задачата им е да пазят населеното място в Южна Полша и преминаващата през него железопътна връзка с Украйна.

Повод за разполагането им стана заблудената украинска ракета, която през ноември удари полското погранично село Пшеводув. Случаят породи опасения, че войната в Украйна може да се разпространи и на полска земя.

При посещение в Замошч през юли германският министър на отбраната Борис Писториус първоначално не отговори на искането на полския си колега за удължаване на мисията на системите "Пейтриът".

Отношенията между Берлин и управляващата във Варшава националистическа партия "Право и справедливост" не са цветущи, отбелязва Ройтерс. Те са в конфликт по редица въпроси, като се започне от оръжейните доставки за Киев и се стигне до европейското споразумение за миграцията, което Полша отхвърли.

Комплексите "Пейтриът" са предназначени за сваляне на ракети. Страните от НАТО обаче не разполагат с достатъчно подобни системи, защото след края на Студената война много от тях решиха да съкратят силите си за противовъздушна отбрана.

Нахлуването на Русия в Украйна принуди съюзниците от алианса трескаво да попълват липсите в запасите си и в същото време да предоставят на Киев системи за ПВО, за да отблъсква руските нападения.

 

Станете почитател на Класа