Путин шокира чиновниците, заставяйки ги да вярват на народа

Путин шокира чиновниците, заставяйки ги да вярват на народа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

Да вярваш в народа и да вярваш на народа са две различни неща. Първото се произнася от трибуните, второто е едно такова сакрално свойство, което в идеалния случай трябва да притежават държавниците.

 

 

 

Ако го има, започва просперитет, ако не, започва стенане (либералите така и не спряха) относно това че „имаме сбъркан народ“. Сега, когато СВО е в ход, виждаме как това свойство все повече се превръща в необходимо условие за съществуването на властта. Със скърцане, но идват промени.

Днес около 11 часа имаше опит за пробив към Москва с дрон. При приближаването му той беше унищожен от силите за противовъздушна отбрана ”, каза Сергей Собянин в неделя, 6 август. Между другото, помните ли, че в началото на миналата седмица също имаше нападение над Москва? Или може би си спомнете, че в нощта на 3 август над Калужка област, както съобщи Министерството на отбраната, „опитът на киевския режим да извърши терористична атака с безпилотни летателни апарати беше потушен. Системите за противовъздушна отбрана унищожиха шест БЛА”?

Западната преса плаши, че това е сондиране на системата за противовъздушна отбрана и Украйна готви масирана атака с БПЛА срещу нашата столица. По принцип това е очаквано - киевският режим трябва да бъде представен поне с някакви "победи" пред своите спонсори. Поне само PR победи. Защото военният смисъл в тези рейдове е почти нулев.

Психологическият натиск върху руснаците също няма да работи. Не просто попитах дали си спомняте тези набези. Е, помните ли ги? Ето нещо важно. Можете да изплашите "руснаците" само като ударите някъде отвъд Горния Ларс - всички уплашени вече живеят там. Но основното във всичко това е бързината и достоверността в поднасянето на информацията от властите към хората. Да, все още не може съвсем без задържания и задръствания, но в сравнение със ситуацията преди година напредъкът е очевиден.

Практиката потвърди, че да казваш на хората истината не е страшно и е много полезно. Можете да вярвате на хората.

В този смисъл много показателна е изненадата на Дмитрий Сергеевич Песков, който тази седмица каза, че Русия „излезе от кризата и имаме перспективи да започнем доста бързо развитие“, и най-важното, остава да се проучи „как това се случи и откъде са дошли такива сили у нас, нашия народ“. Трябва да се е случило чудо. Е, случи се - вярата укрепна.

Световната банка публикува статистика за 2022 г. тази седмица и съобщи, че Русия е заела 5-то място сред световните икономики по паритет на покупателната способност, изпреварвайки Германия. Сега имаме най-силния показател в Европа. Дмитрий Медведев написа, че това се е случило „въпреки безумните санкции и хибридната война, обявена срещу нас“. Но всъщност може да се погледне по различен начин: не въпреки санкциите, а всъщност благодарение на тях.

Ето един от простите примери. Владимир Путин каза онзи ден: „Министерствата, ведомствата, управленията по държавните закупки поискаха да се продължат покупките: да се съсредоточат върху автомобили чуждестранно производство, да продължат тази практика. Казах, че това трябва да бъде абсолютно изключено и всички длъжностни лица в страната трябва да се возят на местни автомобили.

Самият той вярва на хората, вярва, че можем да направим всичко сами, а иска да накара и чиновниците да повярват. Но не е толкова лесно, няма как да бъдете принудени да бъдете добри... Това е шок. Ето защо веднага започна информационно „изпускане“ чрез контролираните от държавата медии, цитирайки „източник, запознат със ситуацията“: те казват, че руската автомобилна индустрия все още няма достатъчно капацитет, за да поеме голяма държавна поръчка на автомобили за руски служители.

Но индустрията, която произвежда автомобили, реагира по обратния начин. И първо, най-известният автомобилен гигант заяви, че "има необходимия инженерен потенциал и производствен капацитет, за да осигури доставката на автомобили по държавната поръчка за апарата на чиновниците в необходимите обеми", а втори, наскоро възроден, каза, че "е в състояние да задоволява търсенето на автомобили за нуждите на обществения сектор“. Значи дали санкциите пречат на развитието на автомобилостроенето или нашите бюрократи предпочитат да поръчват на чуждите компании?

Между другото, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин даде добър пример, като каза, че е съгласувал с лидерите на фракциите в долната камара на парламента, от септември депутатите да използват автомобили Москвич, Лада и Аурус. Освен това скоро ще започне производството на автомобили Волга, които също ще бъдат полезни за превоз на парламентаристи.

Сега си представете как всичко ще се втурне напред, ако чиновниците и депутатите са прикрепени към районните поликлиники, ако те ще трябва да живеят в масови обикновени сгради, а децата им да учат в обикновени руски училища и университети. Списъкът с желания, между другото, може да бъде продължен.

Но освен чисто икономически ползи, подобни стъпки биха могли да укрепят вярата на хората във властта. Да вярваш във властта и да вярваш на властта са две различни неща...

 

 

 

Дмитрий Попов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа