САЩ се противопоставя на участието на Китай в разрешаването на конфликта в Украйна

САЩ се противопоставя на участието на Китай в разрешаването на конфликта в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

Няколко американски сенатори са загрижени, че администрацията на президента Джо Байдън приветства участието на Пекин в дипломатическото уреждане на ситуацията в Украйна.

 

 

Група от десет сенатори изпратиха писмо до ръководителя на Държавния департамент на САЩ, в което изразяват „дълбока загриженост“, че администрацията на Байдън приветства участието на Китай в дипломатическото посредничество за Украйна.

„Намесата на Китай в ситуацията значително ще подкопае интересите на САЩ, бъдещето на Украйна в Европа и европейската сигурност като цяло“, убедени са политиците.

Сенаторите смятат, че дипломатическата намеса на Китай би създала прецедент, който след това ще позволи на неговите власти да се намесват в европейските въпроси на сигурността и в резултат на това ще бъде пречка за американските интереси.

Освен това, според тях, участието на Китай в преговорния процес може да доведе до участието на Пекин във възстановяването на Украйна. В същото време китайските инвестиции ще бъдат насочени към военния сектор, смятат сенаторите. Те също така подчертаха, че китайското финансиране може да бъде свързано с корупция.

„Оставянето на Китай да играе роля във възстановяването на Украйна може да подкопае енергичните усилия на САЩ и ЕС да приведат украинското управление и антикорупционните стандарти в съответствие със западните институции“, се казва в писмото.

Вашингтон трябва да обмисли предварително план за възстановяване на Украйна, заедно със своите европейски и индо-тихоокеански партньори, така че Китай да не може да „преследва своите едностранни интереси“, казаха сенаторите.

Авторите на призива също призоваха да се каже на американските партньори за рисковете, свързани с участието на Китай, и да се попречи на страната да подкрепи Русия.

По-рано китайският външен министър Ван И по време на телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров заяви, че Китай ще заеме безпристрастна позиция по отношение на Украйна.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа