"Луна 25": Какво се знае за новата мисия на Русия до Луната

"Луна 25": Какво се знае за новата мисия на Русия до Луната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

За първи път от близо 50 години насам Русия изпраща мисия до Луната. След многократно отлагане на старта поради технически проблеми този петък сондата "Луна 25" трябва да излети от новия космодрум "Восточний".

 

 

Сондата трябваше отдавна да е изстреляна: първоначално стартът беше предвиден за 2012 година, но технически проблеми доведоха до отлагане на мисията няколко пъти - за последно през май 2022 година. Сега има нова дата - "Луна 25" трябва да излети този петък в 2:10 часа московско време, съобщи руската космическа агенция Роскосмос. Тя ще бъде изведена в космоса от ракета-носител "Съюз". Очаква се полетът до Луната да продължи най-много пет дни и половина, а безпилотният апарат трябва да бъде спуснат на лунната повърхност недалеч от южния полюс на земния спътник, пише АРД.

Тежащата около 800 килограма космическа сонда ще вземе скални проби и ще извърши различни научни експерименти. От Роскосмос определиха целта на мисията като научна. Освен това "Луна 25" ще търси и вода на Луната. Мисията ще продължи най-малко една година, добавя германската обществено-правна телевизия.

Старт от новия рускиИзточен космодрум

Днес ракетата-носител и сондата трябва да стигнат до стартовата площадка на новия космодрум "Восточний" – три дни преди планирания старт. От съображения за сигурност ще бъде евакуирано населението на намиращото се наблизо село Шахтинск в регион Хабаровск. Това е превантивна мярка заради възможни падащи отломки от ракетата-носител. Не е ясно кога хората ще могат да се върнат по домовете си.

 

Миналия месец и Индия изстреля своя сонда, която е на път към Луната

 

Миналия месец и Индия изстреля своя сонда, която е на път към Луната

 

"Луна 25" е част от руската програма за изследване на Луната, в рамките на която до 2040 година на повърхността на естествения спътник на Земята трябва да бъде изградена космическа станция. Последната лунна мисия на Русия е от 1976 година – със сондата "Луна 24". Новият безпилотен космически апарат трябва да помогне на учените да разработят нова технология за по-меко кацане на обекти в космоса, информира още АРД.

Преустановено сътрудничество с Роскосмос

Първоначално в руската програма за изследване на Луната участваше и Европейската космическа агенция (ЕКА), но след нахлуването на Русия в Украйна тя преустанови сътрудничеството си с Роскосмос.

Междувременно надпреварата за изследване на космоса отново придобива значение. Наскоро и Индия, след един първи неуспешен старт, изпрати своя сонда към Луната, която трябва да кацне там след около две седмици. Все повече страни участват в тази надпревара, като междувременно в нея се включиха и частни компании като SpaceX на американския милиардер Илон Мъск.

Станете почитател на Класа