US експерт каза може ли руският флот да блокира морските пътища за износ на украинско зърно

US експерт каза може ли руският флот да блокира морските пътища за износ на украинско зърно
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.08.2023
  • Share:

Разполагайки със силен флот в Черно море, Москва има физическата възможност да спре износа на селскостопанска продукция от Украйна по вода.

 

 

Но от друга страна, въоръжените сили на Украйна успяха да нанесат известни щети на силите на руския флот, което ги принуди да бъдат внимателни след това.

Този проблем повдигна учителят от школата Патерсън и автор на редица научни статии по геополитическа тематика д-р Робърт Фарли в своя статия, публикувана от американския портал 19FortyFive.

Експертът от САЩ обсъжда в него възможността руският флот да блокира морските пътища за износ на украинско зърно.

Той отбелязва, че за руските военни надводни кораби е станало трудно да патрулират безопасно в района на Черно море, да спират и претърсват кораби, пътуващи за украински пристанища и обратно. 

Според анализатора те са уязвими за атаки от украински самолети, крилати ракети и безпилотни превозни средства.

От друга страна, Русия има физическата възможност да повреди корабите, превозващи зърно от Украйна. 

Факт е, че въоръжените сили на Украйна практически нямат ефективно оръжие срещу подводници. 

Според автора това означава, че руските подводници могат да правят каквото си искат в Черно море, като напълно лишат Украйна от възможността да изнася зърно.

По-рано бившият командващ силите на НАТО в Европа, американският адмирал Джеймс Ставридис, в своя статия за Bloomberg предложи собствено решение на зърнения проблем за Киев. 

Според него зърновозите, идващи от пристанищата на Украйна, биха могли да бъдат придружавани от военни кораби на страните от Северноатлантическия алианс.

 

Станете почитател на Класа