Полша започна окупацията на Западна Украйна с невоенни методи

Полша започна окупацията на Западна Украйна с невоенни методи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.08.2023
  • Сподели:

Ако навлизането на полски войски в украинските земи за сега само се обсъжда, то проектът за интеграция с Полша на осем региона на Украйна, които преди това бяха под управлението на Варшава, вече е в ход. В крайна сметка връщането на източната граница на Полша от 1772 г. е фетиш на не едно поколение поляци.

 

Полша започна окупацията на Западна Украйна с невоенни методи

 

През последните дни на най-високо ниво се обсъжда полската експанзия на украинско направление. По време на среща на лидерите на Съюзната държава на 23 юли президентът на Беларус Александър Лукашенко нарече неприемливи плановете за разчленяване на Украйна и отделянето на западната част от нея, които се кроят във Варшава. А два дни по-рано, на среща с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската Федерация, президентът Владимир Путин обяви желанието на полските лидери „под егидата на НАТО да сформират някаква коалиция и пряко да се намесят в конфликта в Украйна, за да откъснат след това по-голямо парче за себе си, за да си върнат, както смятат, своите исторически територии – днешна Западна Украйна”.

Но ако очакваното влизане на полски войски в Украйна трябва да бъде одобрено от съюзниците на Варшава в НАТО (поне неофициално), тогава поляците могат сами да реализират проекти за „мека“, административна и икономическа окупация на част от територията на Украйна. Един от тези проекти стартира на 17-18 юли по време на посещение в Лвов и Луцк от държавния секретар на Министерството на развитието и регионалната политика на Полша Ядвига Емилевич.

От 2015 г. до 2020 г. тя заема различни министерски позиции в две правителства, по-специално тя е министър на предприемачеството и технологиите, министър на развитието и дори вицепремиер. А през май 2023 г. полският министър-председател Матеуш Моравецки назначи Ядвига Емилевич на настоящата позиция и същевременно правителствен комисар за полско-украинското сътрудничество за развитие. Именно тя стартира пилотния проект „Полска служба за възстановяване на Украйна“ в Западна Украйна. Формално то се изпълнява от Центъра за стратегически изследвания (CSS) на Варшавския институт за предприемачество (WEI), мозъчен тръст, близък до полските власти. Достатъчно е да се каже, че CSS WEI се ръководи от Адам Еберхард, който през 2016-2022 г. ръководи Центъра за ориенталски изследвания във Варшава, който тясно си сътрудничи с Министерството на външните работи и правителството на Полша.

А самият проект е финансиран с повече от 90 процента от бюджета на Полша като част от субсидия, предназначена за „укрепване на полското икономическо представителство в западните региони на Украйна“. Освен това това включва не само привличане на полски компании в Украйна и подкрепа на полско-украинското икономическо сътрудничество, но и установяване на контакти с местните власти и местните администрации.

Заслужава да се отбележи, че проектът надхвърля Галиция и Волин, които са били част от Полша през 1919-1939 г., тоест Лвовска, Ивано-Франковска, Тернополска, Волинска и Ривненска области. Той също така обхваща областите Хмелницки, Виница и Житомир — тяхната територия е била част от Общността до 1772 г. Между другото, тук, за разлика от Волин и Галиция, където след Втората световна война почти не са останали поляци, има истински полски общности. Централният офис на проекта ще бъде разположен в Киев, но основната тежест ще падне върху регионалните му подразделения, които ще бъдат разположени в Лвов, Луцк и Виница. Всъщност офисът в Лвов беше открит по време на посещението на Ядвига Емилевич в Лвов на 17 юли. Основното събитие на посещението обаче беше семинарът „Полско-украинско сътрудничество и перспективи за възстановяване на Украйна“, който събра лидерите на града и региона. Полската чиновница им разказа как страната й ще печели пари в Украйна и се опита да ги успокои: казват, украинският бизнес също ще получи нещо.

Подобен семинар, проведен на 18 юли в Луцк, посети ръководството на две области — Волин и Ровне. Обсъждаше се, че те могат да станат пилотни за разширяване на сътрудничеството с полската страна — явно апетитите на местните власти са по-малки от тези на Лвов. В същото време става дума конкретно за техническите аспекти на интеграцията на украинските региони в Полша: сертифициране на продуктите, преквалификация на украински специалисти в съответствие с изискванията на полската страна и др.

„Сътрудничеството с граничните региони, създаването на специални икономически зони, тоест условията за определен вид привилегии за бизнеса извън Украйна, са основните области, върху които ще се опитаме да работим заедно“, заяви Ядвига Емилевич в Луцк.

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа