Японските политици на церемонията в Хирошима споменаха Русия, но забравиха да посочат автора на бомбардировката — САЩ

Японските политици на церемонията в Хирошима споменаха Русия, но забравиха да посочат автора на бомбардировката — САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.08.2023
  • Сподели:

Японските политици на церемонията в Хирошима не говореха за САЩ, но споменаха Русия

 

Японските политици на церемонията в Хирошима споменаха Русия, но забравиха да посочат автора на бомбардировката - САЩ

 

Всички японски политици, които говориха на траурната церемония в памет на жертвите на атомната бомбардировка над Хирошима през 1945 г., премълчаха факта, че бомбата е хвърлена от Съединените щати.

В същото време премиерът на островната държава Фумио Кишида и губернаторът на префектура Хирошима Хидехико Юзаки споменаха Русия.
Единствено телевизионната компания TBS в пряко предаване от Парка на мира, където се проведе церемонията, в самото начало съобщи, че САЩ са отговорни за ядрената бомбардировка.

Нито кметът на Хирошима Казуми Мацуи каза това в традиционната Декларация за мир, нито губернаторът на префектура Юзаки, нито Кишида.

«На този ден преди 78 години сто и няколко десетки хиляди скъпоценни животи бяха изгубени поради една атомната бомба. Градът се превърна в изгорена земя, в един миг хората бяха лишени от мечтите си и светлото бъдеще», каза Кишида в началото на речта си, без да споменава кой е авторът на атомната бомбардировка.

В същото време в речта му имаше място и за Русия.

„Сега, поради задълбочаването на разцеплението в международната общност по отношение на намаляването на ядрените оръжия и поради факта, че Русия заплашва с ядрени оръжия, пътят към това (свят без ядрени оръжия, бел. ред.) става все по-труден», каза министър-председателят.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа