Младите десни: За пътя от консервативен интелектуалец до опозорен трол

Младите десни: За пътя от консервативен интелектуалец до опозорен трол
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.08.2023
  • Share:

През декември 2021 г. подкастът „Опознай своя враг“ – обявен за наръчник на левичаря за консервативното движение – посрещна Нейт Хохман, млад мъж, когото водещият Сам Адлер-Бел определи като „момчето-чудо на новата десница“.

 

 

По онова време Хохман е 23-годишен автор на „Нешънъл Ревю“, който вече е получил няколко престижни стипендии, достъпни за амбициозни млади консервативни интелектуалци. (Матю Ситман, съводещ на Адлер-Бел и бивш консерватор, смяташе Хохман за свой приятел, а в подкаста Хохман се проявяваше най-вече като внимателен и разумен, стремящ се да намери онези точки, по които левите и десните критици на либерализма са съгласни.

Когато Ситман осъди жестокостта на десницата към транссексуалните хора, Хохман призна някои от тезите му. „Харесва ли ми начинът, по който някои хора от десницата винаги говорят за деликатните културни въпроси, свързани с неща като транссексуалността? Не“, каза Хохман. „Можем ли да проявим повече съпричастност и смирение в начина, по който подхождаме към тези въпроси? Абсолютно.“

През март Хохман отиде да работи за Рон ДеСантис, който по това време все още изглеждаше като най-жизнеспособния носител на знамето за Републиканската партия след Тръмп. Но миналата седмица Хохман беше уволнен от закъсалата президентска кампания на ДеСантис, след като публикува в Туитър видео, завършващо с лицето на кандидата, наложено върху зоненрад – нацистки символ. Скоро стана ясно, че Хохман не просто е споделил клипа, в който се смесват мемове от форумите за съобщения и медийни заглавия като „Град Флорида отменя прайда L.G.B.T.Q.+, тъй като Рон ДеСантис се готви да подпише закон срещу драг куин“. Както съобщи Аксиос, той го е създал тайно.

Въпреки че образите във видеото са несъмнено фашистки – зоненрад или слънчевото колело е заобиколено от две редици маршируващи войници – Хохман заяви, че не е знаел какво означава символът. Като се има предвид, че е евреин, съм склонен да вярвам, че Хохман по-скоро не е прикрит нацист, а просто глуповат младеж, попаднал в среда, в която фашистките идиоми са толкова обичайни, че могат да бъдат възприети по невнимание. Но каквито и да са мотивите му, траекторията му от консервативен интелектуален вундеркинд до опозорен трол ни казва доста за културата на младата десница.

Както Хохман ясно осъзнава, в наши дни младите реакционери намират вдъхновение не в юношеските фантазии за свръхчовека на Айн Ранд, а в нихилистичната енергия на Жокера в 4chan. Неговата собствена политика, както я описа в предаването „Познай своя враг“, е изкована почти изцяло в отговор на „будността“ и, както каза пред „Ню рипъблик“, вижда съвременна Америка като толкова пропаднала, че почти нищо не си заслужава да бъде запазено. Този вид десни настроения, които той използва, с тяхната истерична омраза към буржоазния либерализъм и дълбок културен песимизъм, в миналото са били предвестник на фашизма. Има причина ученият Фриц Щерн да озаглави изследването си от 1961 г. за интелектуалните течения, довели до нацизма, „Политика на културното отчаяние“.

„Консервативните революционери“, за които пише Щерн, „смятаха, че този свят е бил разрушен от зли ръце; следователно те твърдо вярваха в конспиративния възглед за историята и обществото“. Техният злодей, пише Стърн, „обикновено е евреинът, който все по-често започва да бъде представян като самото въплъщение на модерността“.

Няколко примера само от последните два месеца показват, че подобен тип мислене се промъква сред някои от днешните млади консервативни революционери. Миналата седмица „Медия Матерс фор Америка“ съобщи, че Матео Сина, служител на „Фокс нюз“ и бивш текстописец на губернатора на Тексас Грег Абът, е написал в TikTok, че е „трудно да се говори за Холокоста и нарастващия антисемитизъм, без да се обсъжда еврейското присъствие в банковото дело“.

Както „Брайтбарт“, така и в понеделник десният вестник „Вашингтон фрий бийкън“ съобщиха за неприкрития антисемитизъм на високопоставения инфлуенсър, подкрепящ ДеСантис, Педро Гонзалес. В частни разговори Гонсалес описва нарастващата си радикализация срещу „подривните“ евреи и възхищението си от белия националист Ник Фуентес, който може би е най-известен с това, че напътства Кание Уест в неговата прохитлеристка ера. (Оттогава Гонзалес се отрече от предишния си „перформативен фанатизъм“ и обвини за историята в „Брайтбарт“ междуособната вражда между верните на Тръмп и поддръжниците на ДеСантис).

Преди две седмици 26-годишната антифеминистка звезда от TikTok на име Хана Пърл Дейвис пусна акустична песен, озаглавена „Защо не можем да говорим за евреите?“. (Тя я изтри след ответна реакция.) Обединените колежански републиканци, твърдодясна колежанска републиканска фракция, трябваше да доведат Фуентес на своя национален конгрес миналия уикенд, но Фуентес се оттегли поради съображения за сигурност.

В понеделник Аарон Сибариум, репортер от „Фрий Бийкън“, написа в Туитър, че когато дава съвети за кариерата на млади консерватори, „им казвам да избягват групови разговори, в които се използва думичката с „N“ или по друг начин се размива границата между остроумието и искрения фанатизъм“, за да не станат публични. Фактът, че младите консерватори се нуждаят от този съвет, ви казва много за света, в който Хохман живее.

Връщайки се отново към епизода на „Опознай своя враг“ с Хохман, не можех да не се запитам дали като син на портландски либерали той просто не е овладял един вид идеологическо превключване на кодове. Същия месец, в който участва в левия подкаст, Хохман се появява в чат в „Туитър Спейс“ заедно с Фуентес и някои други млади десни фигури. За пореден път Хохман сякаш се опитва да намери общ език.

В един момент той порица Фуентес за това, че е казал „супер остри неща“, като например, вероятно, отричането на Холокоста. Но възраженията на Хохман бяха прагматични, а не по същество: Според него реториката на Фуентес би му попречила да се кандидатира някога за поста. Макар да твърди, че политиката на бялата идентичност не е печелившо послание, Хохман описва Фуентес като по-добър фактор за влияние върху младите консерватори от Бен Шапиро, еврейска дясна мултимедийна звезда и един от враговете на Фуентес. „Ти си накарал много деца да стъпят на земята и ние със сигурност уважаваме това“, каза Хохман, използвайки термин, който по същество е обратното на „буден“.

Към даден момент личните убеждения на Хохман са без значение. Ако прекарате достатъчно време в някоя субкултура, в крайна сметка ще усвоите жаргона.

 

 

 

Станете почитател на Класа