Риши Сунак предупреди „Ключовите зелени обещания на торите са непостижими“

Риши Сунак предупреди „Ключовите зелени обещания на торите са непостижими“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.07.2023
  • Сподели:

Риши Сунак беше обвинен, че показва незачитане на климатичната криза, след като служители на Уайтхол предупредиха, че някои от ключовите му зелени обещания вече са непостижими.
Тъй като министър-председателят беше изправен пред негативна реакция в рамките на собствената си партия, след като изглеждаше, че се отказва от ангажимента си към екологични политики, вътрешен правителствен одит установи, че поредица от мерки, предназначени да помогнат за постигането на целите на Великобритания за нетната нула, са били оставени да се отклонят от курса.
Притесненията относно ангажимента на правителството към екологични политики бяха повдигнати от констатациите на Органа за инфраструктура и проекти (IPA), който наблюдава напредъка на основните схеми. Схема за намаляване на опаковките, план за връщане на депозити за пластмасови бутилки, стимулиране на рециклирането и програма за засаждане на дървета и създаване на гори, всички те получиха „червена" оценка от органа за големи проекти. Той заключи, че успешното им завършване „изглежда непостижимо".
Разкритието подкрепи твърденията, че правителството е в „пълно и хаотично отстъпление" по отношение на обещанията за климата. Сунак вече сигнализира, че „целите за нетна нула на Обединеното кралство не трябва ненужно да създават повече проблеми на хората" и в събота обяви, че е наредил преглед на въвеждането на квартали с нисък трафик, като каза на Telegraph, че е „на страната на шофьорите".
Междувременно Грант Шапс, министър на енергетиката, каза, че правителството ще „изпълни максимално" оставащите петролни и газови запаси в Северно море. А секретарят по изравняване Майкъл Гоув призова за преразглеждане на постепенното премахване на газовите котли до 2035 г.
Сунак се готви да използва следващата седмица, за да обяви плановете на правителството за енергийна сигурност, включително подкрепа за нефтената и газовата индустрия. Зелените активисти се страхуват, че правителството скоро ще одобри спорното петролно находище Rosebank в Северно море, въпреки че вътрешни лица от Уайтхол отрекоха съобщението да бъде направено тази седмица.
Това е знак, че ръководството на торите е готово да използва зелените политики като оръжие срещу лейбъристите. Секретарят по изменението на климата в сянка Ед Милибанд обвини консерваторите в „задълбочаване на климатичната катастрофа, като планират да останат на изкопаеми горива колкото е възможно по-дълго. Това е „рецепта за по-високи сметки. Торитата решиха да удвоят своите катастрофални грешки – отчаяно се насочват към културна война срещу климата, опитвайки се да обърнат консенсуса за климата от последните 15 години. Това няма да работи; както проучване след проучване повтаря, огромното мнозинство от британците в малките и големи градове в цялата страна са обединени в желанието си за действие" казва той.
IPA даде червен рейтинг на няколко схеми, които допринасят за нетните нулеви обещания на Великобритания. Всички схеми, поставени в червената категория, се считат за имащи „големи проблеми с дефинирането на проекта, графика, бюджета, качеството и/или предоставянето на ползи, които на този етап не изглеждат управляеми или разрешими".
Това включва политики, които попадат в програмата, насочена към намаляване на опаковките и насърчаване на рециклирането. Само миналата седмица министрите забавиха една от схемите – програмата за „разширена отговорност на производителя", предназначена да накара компаниите да плащат за събирането, рециклирането и изхвърлянето на отпадъци от опаковки.
Фондът „Природа за климата", създаден, за да увеличи засаждането на дървета и възстановяването на торфищата, за да подпомогне прехода към нетна нула, беше понижен от кехлибарено на червено от IPA. Депутатите наскоро съобщиха, че правителството е изпълнило по-малко от половината от годишната си цел за засаждане на дървета в Англия.
Вера Хобхаус, говорител на либералдемократите по въпросите на климата, каза: „Борбата срещу изменението на климата е надпревара с часовника, така че няма време за бавен напредък. И все пак сегашният консервативен подход включва ритане на кутията надолу по пътя и неуспех в изпълнението на ключови екологични проекти. Този последен изобличителен доклад добавя към срамния опит на Консервативната партия по отношение на климата".
А Грийнпийс каза: „В борбата срещу влошаването на климата, пластмасовото замърсяване и унищожаването на природата нашето правителство е в пълно и хаотично отстъпление. Истинските печеливши от отмяната на екологичните политики са компаниите за изкопаеми горива и големите производители на пластмаса, които могат да продължат да печелят чисти печалби за сметка на климата и природата".

Станете почитател на Класа