Пентагонът разследва „критично компрометиране“ на комуникациите на ВВС

Пентагонът разследва „критично компрометиране“ на комуникациите на ВВС
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.07.2023
  • Сподели:

Пентагонът разследва "критично компрометиране" на комуникациите в 17 военновъздушни съоръжения на САЩ, според доклади. Разследването на Министерството на отбраната на САЩ идва на фона на сигнал, че 48-годишен инженер от базата на военновъздушните сили Арнолд в Тенеси е взел у дома си различни правителствени радиотехнологии, съобщи Forbes.
Според заповед за обиск, получена от следователите и прегледана от Forbes, оборудването, за което се твърди, че е взето от инженера, струва близо 90 000 долара. Освен това се добавя, че когато служителите на реда претърсили дома му, те открили, че „той има неоторизиран администраторски достъп до радиокомуникационната технология, използвана от Командването за въздушно образование и обучение (AETC)", което е едно от деветте основни командвания на военновъздушните сили и на свой ред засяга 17 инсталации на министерството на отбраната.
Разследващите откриха и отворен компютърен екран, който показвал как инженерът работи със софтуер за радиопрограмиране на Motorola. Според заповедта „софтуерът съдържа цялата комуникационна система на базата на военновъздушните сили Арнолд (AAFB)," съобщи Forbes.
Според заповедта документ, описващ криминалистиката на технологиите, иззети от дома на инженера, разкрива, че „той е имал USB флашка, съдържаща административни пароли и електронни системни ключове за радиомрежата AETC".
Други конфискувани артикули включват флаш памети, които съдържат „файлове с радиопрограмиране на местните правоприлагащи органи" и „файлове с радиопрограмиране на Motorola", които носят предупредителен банер, че са правителствена собственост. Инсталационните файлове, възстановени при търсенето, се отваряли с изскачащ прозорец „ПОВЕРИТЕЛНО ОГРАНИЧЕНО".
Заповедта също така разказва как „свидетели и колеги са информирали следователите, че инженерът е продал радиостанции и радиооборудване, работел е извънредно, бил е арогантен, често е лъгал, показвал неподходящо поведение на работното място и сексуален тормоз, имал е финансови проблеми и е притежавал оборудване на военновъздушната база. Негов колега го е докладвал два пъти поради „индикатори за вътрешна заплаха", както и неоторизирано притежание на военновъздушно оборудване. Разследващите също така съобщиха, че са открили доказателства, които показват, че претърсеният изпълнител е имал възможен достъп до комуникациите на ФБР, както и до щатските агенции на Тенеси, съобщи Forbes. ФБР работи заедно с военновъздушните сили по разследването, според изданието.
Докладът на Forbes идва само три месеца след едно от най-лошите изтичания на американско разузнаване за повече от десетилетие. В този случай 21-годишният Джак Тейшейра, военновъздушен национален гвардеец по това време, беше арестуван по подозрение за изтичане на стотици документи на Пентагона.
В друг потенциален проблем със сигурността, пред който е изправено правителството, New York Times съобщи, че Белият дом на Джо Байдън преследва предполагаем китайски зловреден софтуер, за който смята, че е скрит в различни американски съоръжения. Злонамереният софтуер е „бомба със закъснител", която може да позволи на Китай да прекъсне или попречи на американските военни разполагания, като прекъсне захранването, водата и различни комуникационни канали към американските военни бази, според служител на Конгреса.
Източникът също така съобщава, че повече от дузина правителствени служители и експерти казват, че усилията на правителството за проследяване и премахване на злонамерения софтуер са „в ход от известно време", въпреки че пълната степен на присъствие на кода в различни мрежи остава неизвестна поради това колко дълбоко то е скрито.
В изявление до New York Times говорител на Съвета за национална сигурност каза, че „администрацията на Байдън работи безмилостно, за да защити Съединените щати от всякакви прекъсвания на нашата критична инфраструктура, включително чрез координиране на междуведомствените усилия за защита на водните системи, тръбопроводите, железопътните и авиационни системи".

Станете почитател на Класа