„Противникът е спрян и отхвърлен навсякъде“: Какво каза Владимир Путин за загубите на ВСУ и възможностите за прекратяване на огъня

„Противникът е спрян и отхвърлен навсякъде“: Какво каза Владимир Путин за загубите на ВСУ и възможностите за прекратяване на огъня
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.07.2023
  • Сподели:

Президентът на Русия отговори на въпроси на журналисти след резултатите от срещата на върха Русия-Африка. Ето най-важните цитати

 

 

За Африка и Съветския съюз

...- Всички помнят нашата конкретна помощ на африканските страни в борбата за тяхното освобождение. ( Става въпрос за времето на СССР. – А.Г. )

… Знаете ли, често си мисля за това, когато се срещам с нашите африкански приятели. По едно време в съветско време, помня го добре, нашето общество си създаде мнение, че харчим много пари. Е, защо харчим пари за Африка? Къде е тази Африка? Ние имаме много собствени проблеми.

И сега, когато общувам с нашите приятели от Африка, мисля с благодарност за тези хора, които проведоха такава политика в Африка. Те създадоха мощен резерв от сила, приятелски отношения с африканските страни...

И нашите опити да работим в африканско направление днес се правят в интерес преди всичко на Русия.

Тук има много съставки. Икономически - да започнем с икономиката. Такъв огромен потенциал и той нараства, и то с много бързи темпове, експоненциално. Вече 1,5 милиарда души има в Африка и това е много младо население, растящо с много бързи темпове...

За Украйна - като част от СССР

- Когато говорим за това, че СССР оказваше помощ на африканските страни, не трябва да забравяме, че Украйна беше част от СССР. И те се отнасят добре с Украйна и искрено мислят какво да направят, за да сложат край на конфликта. Те го правят от вътрешни мотиви.

Някои от тях са учили там, в Украйна. Вярно, учеха на руски.

Относно Африканската инициатива за мир

- В тази инициатива има 10 точки, една точка е размяната на пленници.

Знаете онази пресилена история за отвличане. Ами обясняваме просто, нямаше отвличане, това бяха конкретни действия, насочени към спасяване на живота на деца . Ето един конкретен случай, майката почина, а бащата е в Украйна. И сме готови да дадем детето на бащата. Няма проблем, това е направо измислена история.

Има неща, които са трудни за изпълнение. Например една от точките е прекратяване на огъня. Но украинската армия настъпва, те са в атака, те извършват настъпление. Какъв е смисълът да се обръщате към нас. Какво можем да направим ние?

Никога не сме се отказвали от преговори. Но всъщност там ( в Украйна - А.Г. ) има указ, забраняващ преговорите.

… Има някои по-прости неща, но като цяло инициативата според мен може да се използва като основа за процеси, насочени към намиране на мир. Например Китайската мирна инициатива...

Като цяло разговорът беше дълъг, съдържателен, говорихме час и половина-два. ( Говорим за преговорите с лидерите на африканските държави на срещата на върха. – А.Г. ) Искам още веднъж да подчертая – това беше от абсолютно приятелска позиция. Реално търсене на някакви начини, възможности за обезвреждане на ситуацията.

За положението на предната линия

- Наясно съм какво се случва, по няколко пъти на ден се свързвам с Министерството на отбраната. Вчера, след всички събития ( в 2 часа през нощта - А.Г. ), разговарях с командващия 58-а армия, командира на полка, който се отличи в Запорожкото направление.

Говорих с командира на 810-та бригада, Черноморската. Съобщиха на момента. Дори съжалявах, че се обадих, защото момчетата трябваше да спят. А целта на обаждането беше да им благодарим за стореното по време на боевете.

За загубите и промяната на тактиката на противника

- Няма големи промени . ( Става въпрос за линията на съприкосновение. – А.Г.) И мисля, че това се дължи на факта, че противникът изтегли своите щурмови части.

Претърпяха големи загуби, но сега има някои промени. Довеждат хора до предната линия на бронираната техника, изхвърлят хората и техниката веднага изчезва. И атаката продължават пеша

... Всичко е свързано със загубите на противника, в момента, започвайки от 4 юни , казах - 405 танка са загубени ( На ВСУ. - A.Г. ). Сега - 415 и повече от 1300 бойни машини от различни класове, 2/3 - западно производство. Няма активни действия. Защото загубите са големи.

Навсякъде врагът е спрян, отхвърлен назад .

Освен това в някои райони нашите части не само отблъскват атаки, но и преминават в контранастъпление.

Постигнахме напредък в две области. На едната - 15 километра по фронта и 4 километра в дълбочина.

... И отново - за "зърнената сделка"

– Когато г-н Гутериш ( Генералният секретар на ООН. – А.Г. ) ни убеди, че е необходимо да сключим „зърнена сделка“ и да съдействаме за износа на украинско зърно... Трябваше да стане така, че зърното да отиде при най-бедните страни в света. За да сме сигурни, че няма да гладуват.

От цялото изнесено зърно в региона 3% са за тези страни. Нито едно от обещанията, които ни бяха дадени, не беше спазено.

И ние многократно разширявахме участието ( на Русия. - А.Г. ) в тази сделка с надеждата, че обещанията ще бъдат изпълнени...

.... Сега - нека да се изпълнят ( става дума за обещанията, които бяха дадени на Русия. - А.Г. ), а след това ще се върнем към сделката. И за да не страдат най-бедните страни и да няма основания да ни обвиняват, казахме, че сме готови да започнем да доставяме безплатно зърно.

За украинския неонацизъм

- Чух, че Украйна търси своята идентичност, самобитност. И се стреми да утвърди своята идентичност. И това е естествено.

Но защо човек трябва да търси своята идентичност на основата на неонацизма? Защо идентичността на съвременна Украйна трябва да се свързва с колаборационистите на Хитлер? Защо с хората, които унищожиха 1,5 милиона евреи, руснаци, поляци, колко още унищожиха... Защо трябва да се изгражда идентичност на тази основа?

Изумен съм от глупостта на хората, които правят това.

За плановете на Запада да присъедини Западна Украйна към Полша

- Виждаме заплаха за националната сигурност на Украйна, но това не е наша работа. Доколкото ни е известно, има планове (за формиране) не само за полско-литовско-украински части, но вече се прехвърлят идеите на някои полски подразделения.

Защото в рамките на мобилизацията се изгребва всичко.

Но ако това се случи, това ще бъде началото на отхвърлянето на западните територии на Украйна в полза на Полша .

За някои полски политически елити тази идея е много упорита...

 

 

Александър Гъмов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа