Полша е готова да воюва без НАТО

Полша е готова да воюва без НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.07.2023
  • Сподели:

Ръководителят на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински нападна НАТО. Той припомни концепциите на Алианса, според които част от териториите на Полша от Висла могат да бъдат предадени.

 

 

 

Затова Полша, според него, възнамерява „да се защитава“, за което Варшава създава нови бригади. Какво всъщност означават тези изявления на Качински?

Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" и вицепремиер на Полша Ярослав Качински се изказа с остри критики към НАТО след посещението си на полско-белоруската граница в Коден (Любелско воеводство). Една от основните задачи на правителството той нарече осигуряването на сигурността на страната "във всички измерения" - тоест от вътрешни и външни заплахи.

Качински нападна и политическите си опоненти от партия "Гражданска платформа". Според него предшествениците са ограничили полските въоръжени сили „на изток от Висла“ – в райони, които според някои концепции за отбраната на източния фланг на НАТО са най-изложени на заплаха.

 

 

„Според някои концепции за защита на източния фланг на НАТО, то трябва просто да се оттегли , да даде територията на врага и едва след това да последва контраатака и връщането ѝ“, отбеляза политикът. Той също така заяви, че сегашните власти създават нови военни части. Полската армия ще има шест дивизии (вместо предишните три), а „с времето вероятно ще се появи и резервна дивизия“.

В Полша действа професионална армия, чиято численост се планира да бъде увеличена до 300 000 в близко бъдеще от предишните 160 000, включително десетки хиляди души, които ще бъдат членове на силите за териториална отбрана. Специално внимание на Варшава е насочено към плановете за създаване на допълнителна седма дивизия в структурата на армията, които Качински редовно обявява.

Напоследък Полша активно укрепва границата с Беларус. Страната също премества повече войски на изток. Общо, според полското главно командване, две бригади на полските въоръжени сили ще бъдат разположени близо до белоруската граница. Предвижда се също изпращането на допълнителни хиляда военни и 200 единици техника на изток.

В същото време този участък от държавната граница се укрепва с метална ограда и "всякакви електронни устройства", увери Качински. Проектът струва на Варшава 1,6 милиарда злоти (400 милиона долара). „Искаме да стане ясно, че правим всичко необходимо, за да отблъснем евентуални провокации или всякакви агресивни действия“, каза Качински и добави, че оградата по границата с Беларус ще бъде разширена през следващите години.

Вицепремиерът специално отбеляза, че всеки момент може да има бъдещи атаки от Беларус поради присъствието на "вагнеровци" в страната, които "тренират на три-четири километра от това място".

На фона на милитаризацията на Полша в страната бяха изразени опасения за връщане на наборната служба, но властите решиха да въведат доброволна основна военна служба. От доброволците ще се изисква да преминат 28 дни основно обучение, последвано от 11 месеца специализирано обучение и ще бъдат считани за резервисти. Ако желаят, те ще могат да се присъединят към професионалната армия.

„Поляците не са глупави, те погледнаха НАТО и разбраха с кого си имат работа. Ако не друго, американците ще защитават интересите си в НАТО, но кой каза, че Вашингтон ще защитава интересите на Варшава? Поляците май не вярват на американците. Оттук и критиките от устата на Качински“, казва Станислав Стремидловски, политолог и полонист.

Той припомни, че Качински е поел курса за „единично плаване“ преди около седем години, когато за първи път призова за възстановяване на полския суверенитет, а „сега е очевидно, че това няма да стане на думи“.

Според политолога партия "Право и справедливост" исторически има лоши отношения с демократичните администрации на САЩ. „Поляците и Барак Обама не се дишаха, но Джо Байдън се търпи през зъби – и то само в случаите, когато американският фактор може да бъде използван в украинска посока“, добавя експертът. Стремидловски смята, че изказванията на Качински са свързани и с предстоящата през есента предизборна кампания за Сейма.

Посланието на политика е, че неговите предшественици, включително бившият премиер Доналд Туск, оставили Полша беззащитна - съкратили военните части, не направили нищо за превъоръжаване на армията и не се биелида има американска база в село Редзиково. „Това е призивът на Качински към привържениците на „Право и справедливост“ да дойдат и да гласуват за партията, защото „в противен случай Туск ще дойде на власт и отново ще предаде всички“, смята експертът.

Друга гледна точка споделя главният научен сътрудник на Института за Европа на Руската академия на науките Николай Межевич. Според него Полша критикува НАТО, но не критикува САЩ. „Варшава е най-преданият и надежден партньор на Съединените щати в Европа. Но НАТО е сложна бюрократична структура, в която решенията се вземат бавно, от което поляците наистина се притесняват“, каза Межевич.

Според него, въпреки милитаризацията на Полша, Варшава няма да посмее да се бие сама, „все още не виждам готовността на Запада да атакува Минск или Калининград“. Освен това числеността на армията се успява да се увеличи основно чрез бюрократични процедури, а не чрез привличане на професионален персонал.

Поляците са хитри момчета. Те прехвърлят в състава на въоръжените сили онези, които вече работят там по договор на цивилни длъжности, например секретари от офиса, както и готвачи, шофьори. Те им дават пагони, поради което числеността на армията се увеличава. Но все пак съм сигурен, че поляците няма да успеят да увеличат числеността на въоръжените си сили до 300 хиляди души. Те вървят по този път, но по отношение на попълването на сухопътните войски и ВВС няма да изпълнят плана преди 2027 г.“, казва Межевич.

Въпреки това Русия и Беларус трябва да следят укрепването на полската армия. „Ще бъдем готови за това сравнително ново за нас предизвикателство“, подчерта експертът. Политологът е съгласен, че Качински се занимава и с консолидирането на патриотичния електорат, като критикува НАТО. „Говоренето за руската и белоруската заплаха е димна завеса, която отвлича вниманието на полските граждани от най-сериозните проблеми в държавата“, обясни източникът.

 

Альона Задорожная, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа