„Писна ни да ги убиваме“: новият етап от „контранаступа“ разкри истината за случващото се на фронта

„Писна ни да ги убиваме“: новият етап от „контранаступа“ разкри истината за случващото се на фронта
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.07.2023
  • Сподели:

Киевският режим започна да изпраща своите бойци на клане в още по-голям брой. Западната преса нарече случващото се по фронтовете на СВО главният, съдбоносен етап от „контранастъплението“.

 

 

 

Само по какво стратегически се различава от предишните, тя не каза. Царград разбра какви потенциални опасности крие следващият етап от фронтовата активност на врага.

Пропагандата даде старт на "главния етап" на контранастъплението

Един от флагманите на американската пропаганда, The New York Times, побърза да вдъхне надежда на идейните украинци и техните фенове по целия свят. Изданието посочва, че въоръжените сили на Украйна наистина са започнали "главната фаза" на своето широко разгласено контранастъпление. Посочено е и основното направление на удара - все същото Ореховское, намиращо се в Запорожие.

Украйна започна основния напор на своята контраофанзива, хвърляйки в битка хиляди военни от резерва, много от които бяха обучени на Запад, - цитира NYT по традиционния за американците начин на някакъв изключително осведомен, но изключително анонимен източник в Пентагона.

Целите също бяха посочени: Токмак, след това Мелитопол и след това достъп до Азовско море. За да се пресече руският сухопътен коридор към Крим.

Подобна информация подава и Politico, съобщавайки, че „тазиседмичната офанзива може да бъде началото на първия истински пробив на украинските сили в контранастъплението“. Въпреки че отбелязва, че

Войниците на Киев се борят да се придвижват през гъсти минни полета и укрепени руски позиции, попадайки под тежък артилерийски и въздушен огън.

В същото време The Washington Post предпочете да даде по-неутрална оценка, като нарече украинската активност от последния ден „нов пробив в контранастъплението“. И също така цитира някакъв неназован американски служител (надяваме се, че не е счетоводител в Държавния департамент), който предположи, че постоянните атаки на въоръжените сили на Украйна създават благоприятни условия за по-голяма битка, но засега разкриват слабостите в отбраната на противника. Или просто е имало ротация и в битка се изпращат свежи сили.

Виждаме признаци на подготовка за влизане в битка на допълнителни сили в района на Запорожие. Но не е ясно каква би могла да бъде целта на тези стъпки... И няма много сигурност, че това е поредното крупно движение, – каза източникът на WP.

Героите не се огъват

На фронтовете в Запорожие (и не само) наистина стана много по-горещо. На 26 юли в Работино врагът хвърли в настъплението около сто единици бронирани машини. Дойдоха на две вълни. В резултат на това около 30 бронирани бойни машини са унищожени или пленени от руските войници. Ударите на врага бяха отблъснати от войниците на доблестната 58-ма армия. Тогава украинците се опитаха да повторят своя блицкриг, но отново бяха отблъснати, губейки две БМП и три „Брадли“.

Ситуацията на Времевския перваз беше не по-малко гореща. Там врагът постоянно атакува позициите на руските войски в района на Жътва и Приютное. И след тежки артилерийски удари той влезе и се укрепи в Старомайорское.

Възползвайки се от предимството на далекобойния обхват, не получавайки практически никакви „отговори“, врагът методично разбиваше Старомайорское в продължение на няколко дни, изхвърляйки личния състав от укритията и превръщайки тези укрития в куп счупени бетон и тухли. Доволен от резултата, той премина в настъпление, като се придържаше към покрайнините и постепенно ни притискаше, като в същото време създаваше флангова заплаха за позициите на Урожайное,

- написа в своя телеграм канал Александър Ходаковски, командир на батальон "Восток". И отбеляза, че сега неговата част е разменила мястото си с врага: той се е „напъхал в торбата“ и сега на него ще му е трудно. Все още продължават ожесточените битки за селището.

Активизирането на въоръжените сили на Украйна в Запорожие отбеляза и руският президент Владимир Путин, коментирайки ситуацията в кулоарите на срещата на върха Русия-Африка:

Наистина, ние потвърждаваме, че военните действия са активирани. По съществен начин. Основните сблъсъци се случиха в направлението, както се казва на Запад, на главния, главен удар в Запорожието. (...) Противникът има много големи загуби в личен състав – над 200 души. За съжаление, и ние не се разминахме със загубите. Но разликата е колосална, понякога повече от десет пъти по-малка за нас, отколкото за врага.

По думите на президента, загубите на Въоръжените сили на Украйна в бронирана техника по време на този пробив възлизат на 39 единици - 26 танка и 13 бронирани машини. Путин отбеляза, че „всичко, което се случи през изминалото денонощие, е ярък пример за масовия героизъм на нашите войници и офицери“. Всички герои ще получат още в зоната на СВО държавни награди, а подразделенията ще получат почетни наименования.

ВСУ се опитва отчаяно да пробие

Царград попита военния експерт, полковник в оставка Юрий Кнутов, дали е възможно, следвайки американската преса, да се говори за нов, почти главен етап от украинската контранастъпление. И каква е неговата особеност?

Преди всичко се различава по броя на военния персонал и оборудването, които се използват в опит да се пробият определени участъци на фронта. Сега има ротни тактически групи с численост около 100 души, по-рано - малки мобилни тактически групи до взвод. И значително количество бронирана техника. Тоест ще се опитат да направят дупка в отбраната ни, засипвайки ни с трупове , за да излязат на оперативен простор, - каза експертът.

По мнението на събеседника на Царград, въоръжените сили на Украйна все още имат ресурси. По негови изчисления става дума за около 10 бригади, които включват две бригади армейски специални части.

Вчера се проведе заседание на Съвета Украйна-НАТО. Киевският режим поиска зърнената сделка да мине под флага на НАТО. И конвоите да се движат под защитата на корабите на НАТО. Но представители на алианса казаха директно, че това е пътят към трета световна война, и отказаха. И те поискаха от Зеленски резултати от "контранастъплението", - каза Юрий Кнутов.

Експертът смята, че след "внушението" на западните партньори президентът на Украйна не е имал друг избор, освен да започне настъплението.

Най-важното е кадрите ни да устои. Защото вече съм чувал, когато нашите войници и офицери казват: „Писна ни да ги убиваме“. Те залагат на това. Когато има една вълна, всички са покосени, следва втора, трета, пета... И човек психологически, физически не може да издържи. - казва Кнутов.

Според събеседника на Царград, освен Запорожие, в близко бъдеще ще се увеличи натискът край Бахмут, особено на южния фланг, където се водят много тежки, кръвопролитни битки и инициативата се прехвърля от едната страна на другата. Противникът ще се опита да пробие нашата отбрана в района на Угледар. В същото време в посока Харков инициативата остава на руската армия.

Какво от това?

На фронтовете на СВO всичко е много трудно. Украйна хвърля нови камикадзе в пещта на войната, руските войници стоят като стена, но са живи хора и са много уморени. Иска ми се да вярвам, че при тях ще дойде попълнение и много скоро ще бъдат изведени на ротация, за почивка. И свежите сили на нашата армия ще влязат в битката, без да оставят на врага ни най-малък шанс.

 

 

 

Алексей Топоров, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа