Медведев остро: Действията на МНС могат да се превърнат в casus belli

Медведев остро: Действията на МНС могат да се превърнат в casus belli
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.07.2023
  • Сподели:

Зам.-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев публикува становище относно легитимността на Международния наказателен съд в Хага от гледна точка на Русия в профила си в Телеграм.

 

 

 

Съдиите от злощастния Международен наказателен съд продължават да оправдават неприложимото си и следователно опасно за световния мир решение да издадат заповед за арест на руския президент“, започва в становището си Медведев.

За пореден път враговете на нашата страна плюят на принципите на международното право и на основните правила на международните отношения. По-специално, неразпространението на международен договор сред държави, които не са страни по него. Това е крайъгълният камък на договорното право и на договорното право като цяло„, добавя той.

Маедведев припомня,че съгласно Виенската конвенция от 1969 г. , ако даден договор предвижда задължения за трети държави, то тогава трябва да е налице ясно и изрично съгласие на тези държави да изпълняват въпросните задължения. „Моята страна няма нищо общо с Римския статут на Международния наказателен съд и не е задължена да му сътрудничи. Нейните решения са невалидни за нас, докато не станем доброволно членове на тази организация. И това никога няма да се случи. Ние презираме Международния наказателен съд и му желаем бърза и мъчителна смърт от неспособност и безсилие.“

Аргументите, използвани от хагските бюрократи, са безпрецедентна злоупотреба с мандата, предоставен им от Римския статут. Изглежда, че те имат намерение да пренапишат основните принципи на международното право, за да отговорят на самоубийствените намерения на един престарял хегемон. Въпреки че те са само „съдии“, а не законодатели. И са забравили, че ludicis est ius dicere, non dare (Ролята на съдията е да се произнесе по закон, а не да създава закон)

А ето и „аргументите“ – за по-голяма яснота:
(1) МНС има право да предприема такива действия.
Тези дежурни адвокати не се смущават от липсата на правен капацитет на съда да упражнява неограничена универсална юрисдикция върху международни престъпления. В съответствие с Римския статут универсалната юрисдикция на МНС е предвидена само в случай на сезиране на прокурора на този съд от Съвета за сигурност на ООН за съответното производство, а в момента няма нищо подобно и, разбираемо, няма да има. Пълното упражняване на тази компетентност е възможно само след като всички държави по света са признали правосубектността на този съд erga omnes, а МНС има голям проблем с това. Не всички държави са склонни да предоставят на проститутките от тази институция юрисдикция над собствената си страна. Особено след като тези придворни проститутки изпълняват извращенията на сутеньор с дългогодишно заболяване, който не иска да се меси в разправиите в публичния дом.

2) Действията на Международния наказателен съд са „косвено подкрепяни“ от членовете на Съвета за сигурност на ООН. Оправданието е, че те „никога не са имали възражения срещу ролята, мандата или международната квалификация на съда„.

Хагските к…и (Медведев използва жаргон за леки жени в позицията си, б. прев.) пардон, „слуги на Темида“ отново имат проблеми както с елементарните познания, така и със собствената си памет. Сред държавите, които не участват в МНС и не признават неговата юрисдикция, са три от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – Русия, КНР и САЩ. Последните, и то неведнъж, са посочвали мястото на тази организация.

През 2002 г. беше приет Законът за защита на американските военнослужещи. С него се разрешава използването на военна сила за освобождаването на всеки гражданин или съюзник на САЩ, задържан на територията на трета държава съгласно заповед на МНС. Тръмп също не спести остри думи за този така наречен съд, а администрацията му не се поколеба да наложи икономически санкции и визови ограничения на „персонала“ на Международния наказателен съд само заради спекулации относно разследвания на военни престъпления на САЩ в Афганистан.

В следващия абзац Медведев се спира на психологическата адекватност на президента на САЩ Джо Байдън и не само и допълва: „Пренебрегвайки становището на Пентагона, той нарежда на администрацията си да предаде на Международния наказателен съд информация за „руските действия“ в Украйна. Това не ни интересува. Но Министерството на отбраната на САЩ предупреди стареца, че действията му могат да доведат до наказателно преследване на американските военни.“

И последно, пише Медведев: „Заповед за арест, прокурори, съдебни процеси срещу Русия – всичко това са забавленията на нашите врагове, с които те се забавляват от безсилие. Все пак не трябва да забравяте, че това са потенциално опасни игри. И тези действия в даден момент могат наистина да се превърнат в casus belli (причина за война).

Станете почитател на Класа