Спомниха си санкциите. Решението на кандидат за БРИКС удиви руснаците

Спомниха си санкциите. Решението на кандидат за БРИКС удиви руснаците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.07.2023
  • Share:

Аржентина блокира влизането на кораб с руски ВПГ. Според министъра на икономиката и кандидат за президент Серхио Маса причината е спазването на международните ограничения.

 

 

 

Те обаче не се отнасят за втечнения газ. Много европейски страни все още го купуват, а някои плащат в рубли и получават гориво по тръбопроводи. Кой се интересува от доставки от Русия и днес?

Когато имате нужда от газ

Въпреки желанието на Запада да постигне газова независимост, санкции за руския ВПГ не са въведени. Много хора го използват. Така например в началото на годината износът за Испания се е увеличил със 151%. През юни Русия стана най-големият доставчик на газ за тази страна с дял от 26,8%, изпреварвайки Алжир (21%) и САЩ (18,5%).

Руско гориво купуват още във Франция, Холандия и Белгия. Предложението на еврочиновниците да му бъде наложена забрана не среща единодушна подкрепа. Освен това през 2022 г. ЕС внесе 50% повече течен метан, отколкото година по-рано, а някои инициативи за доброволно ембарго бяха напълно отменени. Така финландската “Газум” след няколкомесечно прекъсване възобнови покупките от балтийския проект “Криогаз-Висоцк”. Компанията обясни, че придобива минимален обем, но няма да се оттегли от дългосрочен договор с “Газпром Експорт”

Вероятно решението е взето, след като арбитражният съд в Стокхолм е наредил да плати дълга на руския износител в размер на 300 милиона евро. Факт е, че съгласно договора плащането трябва да се извърши във всеки случай - "вземи или плати". И инструкцията на Владимир Путин за преминаване към разплащания в рубли беше призната от арбитража за форсмажорно обстоятелство, потвърждаващо законността на прекратяването на доставките в случай на неполучаване на средства.

Независимият индустриален експерт Леонид Хазанов обяснява ниския обем на покупките на скромното потребление на ВПГ във Финландия от само 1,3 милиарда кубически метра годишно. Русия представлява една трета от всички доставки.

"Средно делът на местния ВПГ в Европа е 15-20%. Около 70% от износа от балтийските проекти (“Ямал ВПГ”, “Порт ВПГ” и “LNG, Port LNG и “Криогаз-Висоцк”) са насочени в тази посока", казва Алексей Гривач, заместник-ръководител на Фонда за национална енергийна сигурност. Тримесечните доставки са около четири до пет милиона тона.

Важното са тръбите

Интересът към руските ресурси се дължи на наличността. Въпреки трудността при оценката на тарифите, където всичко зависи от вида на сделката (спот или дългосрочна), експертите признават, че цената на руския ВПГ е по-ниска от американската, което означава, че е по-устойчива на колебания в цените. Освен това САЩ прехвърлят рисковете върху купувачите. „Всички плащат една и съща тарифа за втечняване, независимо от обема и колко струва газът“, напомня Гривач.

Указът на Путин за разплащане в рубли засягаше само доставките по тръбопроводи, в случая с ВПГ партньорите могат да използват други валути. Но има и такива, които се съгласиха да преминат към руски пари. Алфред Щерн, ръководител на австрийската ОМВ, каза, че компанията ще продължи да работи с “Газпром”, докато е готов да доставя гориво. Той също предупреди да не налагат санкции срещу руските енергийни ресурси, защото това ще доведе до сериозни последствия. През април беше съобщено, че Москва напълно изпълнява своите договорни задължения.

"Австрия няма алтернатива поради особеностите на енергийната система и географското местоположение: страната няма излаз на море, остава да получава природен газ по тръбопроводи или в най-лошия случай във втечнена форма по шосе и железопътен транспорт. Но това е много скъпо, а доставките на ВПГ от терминалите се извършват на малки разстояния", отбелязва Хазанов.

Сред другите купувачи на тръбопроводен газ Алексей Гривач посочва Словакия, Унгария и Гърция. След началото на СВО повечето фирми отказаха доставки. Международната агенция по енергетика изчислява, че ембаргото върху руското гориво е струвало на Европа 270 милиарда долара. Освен това не е настъпила пълна подмяна. От 80 милиарда кубични метра обеми, паднали през 2022 г., петдесет бяха заменени с ВПГ, останалите тридесет бяха заменени с намаляване на потреблението на енергия.

По собствена преценка

Трябва да се отбележи, че Аржентина започна борбата срещу руския ВПГ на фона на срещата на високо равнище с ЕС и призивите на Брюксел да не се присъединява към БРИКС. Някои експерти смятат, че решението е взето под натиска на Запада, докато други смятат, че правителството на страната иска да извлече максимума от ситуацията.

"Може би в случая с Аржентина има някои вътрешни проблеми с документите или получателят се е опитал да окаже натиск върху собственика на товара. Липсата на официални ограничения върху ВПГ с външен натиск създава сива правна зона. Следователно, при различни тълкувания, можете да ловите риба в мътни води", казва Гривач.

Според Хазанов политиците просто се опитват да седят на два стола. "Не ги заплашват никакви санкции. Изглежда, че става някакъв пазарлък", смята той.

Вашингтон е заинтересован от изместването на руския газ по света. Има вероятност САЩ да са предложили финансова помощ за постепенно спиране на руския ВПГ. Икономиката на Аржентина е силно засегната от аномалната суша, като щетите се оценяват на 20 милиарда долара. В комбинация с рекордния търговски дефицит, това може да бъде силен аргумент.

 

Надежда Сарапина, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа