The New York Times: Уморени войници, ненадеждно оборудване: многото проблеми на Украйна

The New York Times: Уморени войници, ненадеждно оборудване: многото проблеми на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.07.2023
  • Share:

Един месец репортажи на The New York Times показаха, че боевете до голяма степен са стигнали до задънена улица, като Украйна е изправена пред много препятствия по пътя към решителния враг.

 

 

 

ИЗВЪН АВДИЕВКА, Украйна — Щабът на един от батальоните на 53-та механизирана бригада на Украйна мирише на прясно отсечени борови дървета. Миризмите идват от дървените опорни греди в лабиринта от окопи, които съставляват голяма част от основната база на единицата извън обхванатия от битки град Авдиевка.

В главния команден пункт телевизори с плосък екран, компютри и сателитен интернет излъчват изображения от малки дронове, докато група украински войници наблюдават своята част от фронтовата линия.

Това, което виждат най-вече, е брутално задънена улица.

Тъй като войната е вече в своя 17-ти месец, боевете придобиха забележим ритъм. Русия и Украйна се сблъскаха в смъртоносна серия от атаки и контраатаки.

Украинските войски се бият срещу солидна руска отбрана, докато продължават офанзивата си на юг, забавяна от гъсти минни полета.

Малките териториални придобивки идват с огромна цена. Полевите болници, които бяха затворени след битката за източния град Бахмут, бяха отворени отново, казаха доброволци, а украинските войници описаха решителен враг.

Ние разменяме нашите хора за техните хора, но те имат повече хора и повече оборудване“, каза един украински командир, чийто взвод е претърпял около 200 процента загуби, откакто Русия стартира специалната военна операция миналата година.

Този анализ на войната в New York Times се основава на дузина пътувания до фронтовата линия и интервюта през юни и юли с украински войници и командири в регионите на Донецк и Харков, където се водят много от битките.

Тези посещения показаха, че украинската армия е изправена пред множество нови и постоянни предизвикателства, които допринесоха за нейния бавен напредък в настъплението.

Украйна успя да адаптира отбранителната война - свърза сателитен интернет Starlink, софтуер с отворен код и готови дронове за постоянно наблюдение на руските войски от командни пунктове. Но нападателните операции са друг въпрос: Украйна е постигнала малък напредък в способността си да координира директно действията на своите войски, които са най-близо до руските сили на така наречената нулева линия, и тези, които атакуват напред.

Украинската пехота все повече се фокусира върху окопни атаки, но с десетки хиляди жертви от началото на войната, тези редици често се попълват с по-малко обучени и по-възрастни войници. И когато руските войски са принудени да напуснат дадена позиция, те насочват артилерията си към тази позиция, гарантирайки, че украинските войски не могат да останат там за дълго.

Боеприпасите са в недостиг и има смесица от боеприпаси, изпратени от различни страни. По думите на украинските войници, това е принудило украинските артилерийски части да използват повече боеприпаси за поразяване на целите си, тъй като точността на различните снаряди варира значително. Освен това някои от старите снаряди и ракети, изпратени от чужбина, повреждат оборудването им и нараняват войниците. „Сега това е много голям проблем“, каза Алекс, командирът на украинския батальон.

И накрая, през летните месеци камуфлажът и зеленината остават решаващите фактори за това дали една операция на бойното поле е успешна. Отбраняващите се сили почти винаги имат предимство, независимо дали става въпрос за невидими окопи или скрити единици за електронна война, които използват измама и камуфлаж, за да объркат атакуващите сили.

Украинските формирования в други части на фронта изпитваха трудности при попълването на редиците си с войници от този калибър, способни да провеждат успешни атаки в окопите, като се има предвид, че месеците на битка бяха изтощили редиците им. Новите войници - заместници понякога са по-стари наборници, които са мобилизирани.

Как можете да очаквате от 40-годишен мъж да бъде добър пехотинец или картечар?“ – попита украинският командир, чийто взвод е дал десетки жертви. Младостта означава не само по-добра физическа мощ, но и че по-младите войници са по-малко склонни да поставят под съмнение заповеди.

Украинските жертви се увеличиха в района на Бахмут през последните дни, страничен продукт от стратегията на Украйна да овладее руските войски около града, в допълнение към контранастъплението в южната част на страната. Руските войски са преместили повече артилерийски единици в района, така че дори и да загубят окоп от украинска атака, те могат бързо да бомбардират изгубените си укрепления със снаряди, принуждавайки войските на Киев да се оттеглят от новоотвоюваната територия.

Често, за да стрелят или маневрират, украинските бойни машини и превозни средства трябва да се откажат от всякакъв вид камуфлаж, излагайки се на риска от удар от друго оръжие, което се разпространи по фронтовите линии през последните месеци: руските безпилотни самолети Ланцет с GPS насочване.

Дроновете, често наричани „камикадзета“, принудиха украинските артилерийски и танкови екипажи да предприемат обширни мерки, за да скрият позициите си. Някои танкови екипажи дори заваряват импровизирана броня към кулите си, за да се опитат да спрат самовзривяващите се дронове.

На около 40 мили, в друг участък от фронтовата линия, войниците от 15-та независима артилерийска разузнавателна бригада наблюдаваха радиочестотите от екраните на компютрите си и се опитваха да разберат как да се справят с Ланцетите. Беше невъзможно да ги накараме да млъкнат, поне засега.

По мнението на украинските войници, "Ланцетите" са трудни за сваляне, защото действат повече като управляеми бомби, отколкото като безпилотни летателни апарати. Вместо това техният радар за електронна война, известен като NOTA, се опитва да заглуши близкия руски дрон, за който се предполага, че изпраща координати до Ланцет. Но това е трудна наука, казаха войниците.

Не знаем как точно комуникират“, каза Марабу, младши сержант, който работи за NOTA.

Друг войник от силите за радио - електронна война добави, че могат да видят ланцетите на екрана си само за кратко време, когато той включи поточно видео връзката, но че обикновено това трае само около 15 секунди.

Радио - електронната борба е скритата ръка зад голяма част от войната, като руските възможности надминават тези на украинците. Руските войски могат да откриват сигнали на мобилни телефони и да заглушават GPS и радиочестоти и често търсят Wi-Fi рутери на Starlink, за да атакуват тези места с артилерията си.

Това е много голям проблем за нас“, каза Марабу, имайки предвид способността на руските войски да превключват честотата на своите дронове. Това затруднява NOTA да определи къде са дроновете на предната линия.

Този месец Maрабу забеляза руски дрон за наблюдение някъде над град Сватово. Извън обхвата на радара за заглушаване на NOTA, всичко, което Марабу можеше да направи, беше да наблюдава как червените точки се спускат каскадно надолу по синия фон на екрана му, докато руски дрон комуникира с оператора си, изпращайки зърнести кадри от войната на земята.

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа