Извършват ли геноцид руснаците в Украйна?

Извършват ли геноцид руснаците в Украйна?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.07.2023
  • Сподели:

"Нима убийствата са нещо нормално? Нима разрушаването на културата е нормално? Нима съсипването на образованието е нормално? И как се нарича това? Нарича се геноцид" - украинците искат Русия да бъде осъдена.

 

 

 

Руснаците нахлуват в украинския град Купянск преди почти година и половина. Превземат го и поставят всичко под свой контрол, включително училищата - така започва репортажът на АРД от града, който е съвсем близо до фронтовата линия. Междувременно руските войски отново напредват към Купянск.

След освобождението на града от украинската армия преди половин години, за директор на гимназията е назначен учителят по история Олександър Пишик. Неговата предшественичка е избягала, тъй като е сътрудничила с руснаците. Директорът сочи купчина руски учебници в коридора: "Отпечатани са току-що - специално за въвеждането на руски стандарти в окупираните територии".

От тези учебници става ясно какъв е бил планът: да се прочистят училищата от украинския език, история и култура. Откакто Купянск е освободен, руската армия всячески се опитва да разруши града - в далечината непрекъснато отеква артилерийска стрелба. А Пишик ръководи училище без ученици. Много от децата са избягали от града заедно с родителите си и сега занятията се водят онлайн.

Директорът на училището: "Това се нарича геноцид"

По време на окупацията Пишик остава без работа, защото отказва да преподава история по руския учебен план. Сега документира месеците на окупация и събира доказателства за извършените от руснаците престъпления. "Това е червената нишка: че Украйна не съществува, не е съществувала и не би тряббвало да съществува. В тези учебници се твърди, че няма украински народ, че съществува единствено един общ руски народ", казва директорът. И обяснява, че така на украинците изцяло им се отнема правото на самоопределение, на собствена история, култура и език.

Оттук Пишик извежда и аргументите си за едно много сериозно обвинение, което постоянно се чува в Украйна: "Нима убийствата са нещо нормално? Нима разрушаването на културата е нормално? Нима съсипването на образованието е нормално? И как се нарича това? Нарича се геноцид".

Русия оспорва правото на съществуване на Украйна

Според юридическото определение геноцидът е умишлено и целенасочено, частично или цялостно унищожаване на една национална, етническа или религиозна група. Геноцидът се смята за едно от най-тежките престъпления, но юридическото му доказване е сложно, припомнят репортерите на ARD.

 

Купянск е само на няколко километра от фронтовата линия

 

Купянск е само на няколко километра от фронтовата линия

 

Мнозина смятат, че войната на Русия срещу цивилните хора в Украйна е средство за постигането на една по-далечна цел: разширяване на така наречения "Руски свят". Напук на всички факти Русия отрича на Украйна правото на съществуване и се опитва да докаже правотата си чрез пропаганда.

Руският президент Владимир Путин наскоро отново повтори обичайното си твърдение, че навремето съветското ръководство е създало съветската украинска държава. Путин поставя под въпрос Украйна като държава, нейните граници, нейната идентичност и история - и пропагандира целостта на всичко "руско".

В държавните медии се говори за ядрени удари, призовава се към атентати срещу цивилни хора и политици. Тонът в руските токшоута е агресивен и изпълнен с омраза. Един от водещите дори призова да се избиват украински деца. "Направо да ги удавим в реката. Тези деца трябва да бъдат издавени", заяви тогавашният шеф на новините на държавния канал Russia Today Антон Кузнецов-Красовски. "Щом някой каже, че руснаците са ги окупирали, трябва веднага да го хвърлим в реката, в най-силния и опасен бързей." Вярно, че за тези думи го разкритикуваха дори в Русия, но те останаха без юридически последствия. В Украйна обаче му е повдигнато обвинение за призиви към геноцид.

"Те унищожават нашата култура"

В Купянск подобни кръвожадни призиви предизвикват истински гняв. През пролетта руска ракета удари градския музей. В този ден Ирина Користина работела там. "Останах до последния момент - докато извадиха трупа на директорката. Ужасно беше! Влязох при нея в 8,40, за да ѝ кажа добър ден, а в 9,05 тя беше вече мъртва!", казва шокираната жена пред АРД. 

От началото на руската окупационна война в Украйна са разрушени над 1500 културни средища, много са и разграбените. "Смятаме, че това се върши целенасочено. Те унищожават нашата култура, унищожават нашия народ", заявява Користина пред репортерите на германската обществено-правна медия.

Юристите откриват "данни за геноцид"

В Харков Микола Комаровски се е нагърбил с мисията да изправи извършителите пред съда. Той е член на украинската Хелзинкска група, която документира руските военни престъпления в Украйна. Правозащитниците събират и доказателства за извършен геноцид. "Можем да заявим, че определени действия на Руската федерация покриват състава на престъплението "геноцид", твърди Микола.

 

Музеят в Купянск след руското ракетно нападение

 

Музеят в Купянск след руското ракетно нападение

 

В Буча и другаде в Украйна руснаците са убивали хора единствено заради това, че са украинци. Ракетни атаки срещу жилищни блокове, изтезания, избиване на цивилни граждани и масови гробове - това са само част от примерите за зверствата на руснаците в Украйна. Но дали всичко това е достатъчно, за да бъде доказан геноцид?

"Много от жестокостите, които наблюдаваме в Украйна, вече могат да бъдат съдебно наказани въз основа на законите против военните престъпления и престъпленията срещу човечността", обяснява специалистката по международно право Паулина Старски от университета в германския град Фрайбург. "За тези престъпления доказателства се събират по-лесно, отколкото за геноцид. Геноцидът, който е възможно най-тежкото престъпление, изисква недвусмислено да се докаже, че е била поставена тъкмо такава цел."

Ще бъдат ли изправени пред съда виновниците?

Независимо от това няколко парламента, включително  на Канада, Литва и самата Украйна, осъдиха руските действия именно като "геноцид". А Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин заради предполагаеми военни престъпления: твърди се, че той носи отговорност за депортирането на украински деца от окупираните територии към Русия. "Това ни дава основание да помислим сериозно над предположението за геноцид. Защото насилственото депортиране на деца от една общност в друга наистина обективно покрива състава на това престъпление", казва Паулина Старски.

Следователи на Европейската агенция за правосъдие вече работят над предположението за геноцид. Юристите смятат обаче, че тази работа ще бъде трудна и продължителна.

А хората в Купянск продължават да живеят с травмата от руската окупация и страха от всекидневния обстрел. Те искат виновниците за извършените престъпления да бъдат изправени пред съда колкото е възможно по-бързо, четем в края на репортажа на АРД.

Станете почитател на Класа