Кой стои зад експлозията на Кримския мост?

Кой стои зад експлозията на Кримския мост?
  • Публикация:  DW
  • Дата:  
    19.07.2023
  • Сподели:

Русия говори за терористичен удар и обвинява Украйна, Киев мълчи - след експлозията на Кримския мост все още има много неизвестни. Какво се знае до момента.

 

 

 

В нощта срещу понеделник на моста, свързващ територията на Русия с окупирания от нея полуостров Крим, е имало най-малко една експлозия. Канал в Телеграм, свързан с частната армия "Вагнер", съобщава за два удара - един в 3,04 ч. и един в 3,20 сутринта.

Жертвите са две, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков: семейна двойка, чиято 14-годишна дъщеря е била ранена и е била откарана в болница. По данни на руските медии семейството отивало на почивка.

Автомобилният и железопътният транспорт бяха прекратени след експлозията, междувременно движението беше възобновено. В момента се използва само една от двете ленти, но до първи ноември пораженията ще бъдат отсранени, заявяват руските власти. Фундаментът на моста не е повреден, отбелязва АРД.

Какво е известно за извършителите?

Досега никой не е поел отговорността за експлозията. Руският антитерористичен комитет смята, че Украйна е атакувала моста с подводни дронове.

 

Кримският мост

Част от автомобилния мост е разцепен. По него в момента не се движат коли.

 

И Кремъл обвинява Киев: "Ние знаем какви са причините и кой стои зад терористичния удар", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Всичко това е дело на киевския режим."

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пък спомена и евентуално съдействие от страна на САЩ и Великобритания, както припомня АРД: "Нападението срещу Кримския мост бе извършено от режима в Киев. А украинските политици и военни взимат решенията си с непосредствената помощ на американските и британските тайни служби и политици". Руският президент Путин пък заплаши с ответна реакция.

Има индикации, че зад нападението може да стои украинското вътрешно разузнаване СБУ, казва кореспондентът на АРД в Киев Василий Голод. СБУ не е отрекло участието си пред германската медия. Но всякаква информация за операциите на украинските военни щяла да бъде разкрита едва след победата на Украйна във войната.

Киевски медии съобщават, че СБУ вероятно работи съвместно с военноморските сили. Те се позовават на вътрешни информации, съгласно които са били използвани дронове.

Какво е значението на Кримския мост?

Мостът всъщност се състои от два моста с дължина 19 км - един за влакове и един за автомобили. Това е единственият път, който свързва континенталната част на Русия с окупирания от нея полуостров Крим. Мостовете минават над Керченския пролив, връзката между Черно и Азовско море.

 

Пътен знак в Украйна

Почиващите на Крим руснаци са били посъветвани да се приберат обратно в Русия през маршрут, преминаващ през окупираните от Русия украински територии.

 

Преди пет години мостът бе открит от Владимир Путин - тъй като става дума за престижен проект с висока стратегическа стойност. "Крим е една от централните военни бази на Русия, която в голяма степен се използва за войната в Украйна", казва кореспондентът на АРД Голод. "Всичко, което ограничава доставките, голяма част от които се извършват по моста, е предимство за Украйна."

Не бива да се подценява и смиволичното значение на нападението. "То показва на хората в Русия, че Путин не е толкова силен и не е в състояние да защити това, което той приема за своя територия", казва още Голод.

Какви ще са отраженията на руснаците, които почиват на Крим?

Полуостровът е любимо курортно място на руснаците. По данни на Риа Новости в момента, в пика на сезона, отпуската си там прекарват към 50 000 души, много от които са пристигнали с кола. Руските власти посъветваха туристите да се приберат у дома през окупираните от Русия украински територии. Руската държавна телевизия показа карта на маршрута с дължина 400 км, който минава през Мелитопол и Мариупол до руския град Ростов. В някои от регионите се водят сражения, посочва АРД.

Пътуващите непременно трябвало да вземат паспортите си. "Сигурността е гарантирана от руската армия" и ще бъде засилена, заяви назначеният от Русия губернатор на Херсонска област Владимир Салдо. Той бил свел до минимум преградите по пътя, за да позволи преминаването. Същевременно Салдо предупреди, че имало контролни пунктове за предотвратяването на саботажи.

Има ли паралели с експлозията от октомври 2022?

Кримският мост не за първи път става обект на атаки. Конструкцията вече беше сериозно повредена от експлозия през октомври 2022. Много хора загубиха живота си, част от пътното платно падна в морето, един камион се взриви. В продължение на месеци движението по моста бе силно ограничено, чак през февруари 2023 бе възстановено изцяло.

Още непосредствено след атаката Русия обвини Украйна. Но едва през май шефът на украинските тайни служби Василий Малюк потвърди участието на Киев в експлозията на Крим, припомня АРД.

Само часове след атаката Кремъл прекрати споразумението за износ на зърно от Украйна през Черно море. Според Москва връзка между този факт и експлозията на Крим няма. Споразумението не бе удължено, тъй като изискванията на Русия не са били удовлетворени, обяви Песков. Щом това стане, Русия щяла да се включи отново.

 

 

Станете почитател на Класа