Еврото е напът да запише най-дългата печеливша серия спрямо долара от две десетилетия

Еврото е напът да запише най-дългата печеливша серия спрямо долара от две десетилетия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.07.2023
  • Сподели:

Еврото е напът да запише най-дългата си печеливша серия спрямо долара от 2004 г. насам, докато инвеститорите залагат, че Федералният резерв е близо до края на кампанията си от лихвени повишения, съобщава Bloomberg.

 

 

 

По-рано през деня европейската валута достигна цена от 1,1276 долара, отбелязвайки поскъпване за девети пореден ден, това е и най-силното ѝ равнище от февруари 2022 г. Минути след 16 ч. българско време цената се коригира леко до 1,1234 долара.

 

Еврото поскъпва за девети пореден ден. Графика: Bloomberg

Еврото поскъпва за девети пореден ден. Графика: Bloomberg

 

Инвеститорите продават американски долари с очакването, че Фед скоро може да прекрати цикъла си на затягане на паричната политика, като покачването през юли все повече се приема като последно. Индексът Bloomberg Dollar Spot Index спадна до 15-месечно дъно, след като данни показаха, че американската инфлация се е охладила повече от очакваното, повличайки надолу доходността по американските държавни ценни книжа.

Валентин Маринов от Credit Agricole CIB коментира, че последните поскъпвания на еврото също са подкрепени и от компании, купуващи валутата. Темпът на корпоративни покупки достига най-високите си нива от месец, отбелязва той.

Но при сегашните си темпове някои стратези смята, че ралито може и да не продължи много дълго. И макар пазарите да очакват още две повишения на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) от по четвърт процентен пункт тази година, последните сигнали от регулатора са по-скоро за смекчаване.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Кнот заяви по-рано, че увеличение през следващите месеци не е нещо сигурно. „През юли, мисля, че ново повишение е необходимост, през следващите месеци това би било най-много възможност, но в никакъв случай не е нещо сигурно“, заяви традиционно ястребово настроеният гуверньор на Нидерландската централна банка пред Bloomberg TV

„Еврото е близо до пик“, коментира на свой ред Джеф Ю от Bank of New York Mellon. „Ако погледнете към специфични за еврото аспекти, е трудно да откриете каквото и да е било положително нещо за еврото освен коригирането на позиции“, отбелязва той.

На техническа основа еврото се намира на територията на свръхпокупката, след като поскъпна с над 18% от дъното си през септември, когато развали паритета си с долара.

Метриките при опциите обаче сигнализират за ръстове – бичите настроения в краткосрочен план за еврото са на най-силните си равнища от февруари 2022 г., а едномесечните опции са близо до това да станат бичи за първи път от 17 месеца.

Хедж фондовете също са оптимистично настроени, прибавяйки експозиция към опции, които се изплащат, ако еврото достигне цена от 1,15 долара през следващите един до три месеца, посочват трейдъри, пожелали анонимност.

Станете почитател на Класа