Ердоган планира да привлече над 50 милиарда долара инвестиции от Персийския залив

Ердоган планира да привлече над 50 милиарда долара инвестиции от Персийския залив
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.07.2023
  • Сподели:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замина на тридневна обиколка в страните от Персийския залив, която ще доведе до подписване на инвестиционни споразумения на стойност над 50 милиарда долара, съобщи TRT. Около 200 турски бизнесмени го придружават в пътуването.
Освен преговорите с ръководството на Катар, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, Ердоган ще участва в бизнес форуми, организирани от Съвета за външноикономически отношения на Турция в тези страни.
Ръководителят на съвета Наил Олпак каза пред журналисти преди пътуването, че след резултатите от срещите се планира да бъдат сключени договори в секторите строителство, здравеопазване, енергетика, транспорт, финанси, туризъм и селско стопанство.
Говорейки по телевизионния канал A Haber в неделя, турският вицепрезидент Джевдет Йълмаз каза, че разчита на конкретни споразумения. "Това се отнася за дългосрочни проекти както в две държави, така и в трети страни. Някои от преките инвестиции ще дойдат веднага, други в бъдеще. Очакваме впечатляващи суми", каза той и добави, че сумите ще станат известни след преговорите .
Отделна тема на преговорите ще бъде сътрудничеството със страните от Персийския залив в отбранителната индустрия. Йълмаз и турският министър на финансите Мехмет Шимшек обсъдиха този въпрос по време на неотдавнашното си пътуване до Катар. Новинарският портал за военно-промишления комплекс Savunma Sanayi отбелязва, че Катар купува от Турция дронове, управляеми боеприпаси, бронирани наземни платформи, военни кораби и моторни лодки. Страните преговарят за продажбата на турски корвети от клас Milgem на емирството. Катар също проявява интерес към обещаващия турски проект за основен боен танк Altay.
Обиколката в региона започна с посещение на Ердоган в Саудитска Арабия. Според TRT Турция възнамерява да увеличи годишния търговски оборот с тази страна до 30 милиарда долара.

Станете почитател на Класа