Съветът за сигурност на ООН проведе заседание за Украйна

Съветът за сигурност на ООН проведе заседание за Украйна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.07.2023
  • Сподели:

Съветът за сигурност на ООН проведе заседание за ситуацията в Украйна вчера, на което присъстваха висши дипломати от редица страни, съобщи първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.
„В 22:00 ч. московско време на 17 юли, Съветът за сигурност на ООН проведе ново обсъждане на украинската криза, което беше поискано от британската мисия. Те планираха да съберат тежката артилерия в лицето на редица на външните министри", написа той в канала си в Telegram.
Повече от 9200 цивилни са били убити в украинския конфликт, каза заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси и въпросите за изграждане на мира Розмари Ди Карло на заседанието.
Според нея за 500 дни от началото на специалната военна операция на Русия в Украйна са убити 9287 цивилни, включително 537 деца. Други 16 384 души, сред които 1117 деца, са ранени. „Това са само потвърдени данни. Действителният брой на жертвите вероятно е значително по-висок. В момента повече от 6,3 милиона украинци са бежанци, а около 5,1 милиона души са вътрешно разселени", отбеляза Ди Карло.
Министерството на отбраната на Русия многократно е подчертавало, че Русия използва високоточно оръжие само срещу военни обекти. Междувременно правозащитната организация със седалище в Лондон Amnesty International публикува доклад през август 2022 г., в който се казва, че Украйна нарушава законите на войната, особено като разполага военно оборудване и оръжия в училища и болници.
Вчера бе денят на изтичане на Черноморската зърнена инициатива. Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че ангажиментите за премахване на препятствията по пътя на руския износ на храни и торове не са изпълнени и ключовата цел на сделката, а именно да се осигурят доставки на зърно за най-бедните страни, не е постигната.
Дипломатически източник в Турция каза пред ТАСС в неделя, че решението за ново удължаване на сделката за зърно ще бъде взето в последния момент. Сделката може да бъде продължена, ако страните постигнат компромиси, каза източникът и добави, че засега няма информация за такива.

Станете почитател на Класа