Илон Мъск: „Паричният поток в Twitter е отрицателен поради 50% спад в приходите от реклами“

Илон Мъск: „Паричният поток в Twitter е отрицателен поради 50% спад в приходите от реклами“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.07.2023
  • Сподели:

Паричният поток на Twitter остава отрицателен поради почти 50% спад в приходите от реклама и големия дълг, каза Илон Мъск в събота, което не отговаря на очакванията му от март, че Twitter може да има положителен паричен поток до юни.
„Трябва да постигнем положителен паричен поток, преди да имаме лукса на нещо друго", каза Мъск в туит в отговор на предложения за рекапитализация.
Мъск каза в неделя в друг туит, че Twitter не е отчел увеличението на рекламните приходи, което се очакваше през юни, добавяйки: „Юли е малко по-обещаващ. Twitter Spaces също все още не е генерирал приходи и изцяло е разход", каза Мъск.
Това е последният знак, че агресивните мерки за намаляване на разходите, откакто Мъск придоби Twitter през октомври, не са достатъчни, за да осигурят положителен паричен поток в Twitter, и предполага, че рекламните приходи на Twitter може да не са се възстановили толкова бързо, колкото Мъск предположи в интервю за BBC през април.
След като уволни хиляди служители и намали сметките за облачни услуги, Мъск каза, че компанията е намалила разходите си извън дълга до $1,5 милиарда от прогнозираните $4,5 милиарда през 2023 г. Twitter също е изправен пред годишни лихвени плащания от около $1,5 милиарда в резултат на дълга, който пое сделката за 44 милиарда долара, която превърна компанията в частна.
Не е ясно каква времева рамка е имал предвид Мъск с 50% спад в приходите от реклама. Той каза, че Twitter е на път да отчете 3 милиарда долара приходи през 2023 г., спад от 5,1 милиарда долара през 2021 г.
Twitter беше критикуван заради слабото модериране на съдържанието, последвано от изселване на много рекламодатели, които не искаха техните реклами да се показват до неподходящо съдържание.
Наемането от Мъск на Линда Яккарино, бивш рекламен шеф в NBCUniversal на Comcast, като главен изпълнителен директор, сигнализира, че продажбите на реклами са приоритет за Twitter, въпреки че се работи за увеличаване на приходите от абонаменти. Тя се присъедини към Twitter в началото на юни и каза на инвеститорите, че компанията за социални медии планира да се съсредоточи върху видео, креативни и търговски партньорства и е в ранни преговори с политически и развлекателни фигури, платежни услуги и издатели на новини и медии. Избрани създатели на съдържание ще имат право да получат част от рекламните приходи, в опит компанията да привлече повече създатели на съдържание към сайта.

Станете почитател на Класа