Иранската „морална полиция“ поднови патрулите 10 месеца след националните протести

Иранската „морална полиция“ поднови патрулите 10 месеца след националните протести
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.07.2023
  • Сподели:

Иранските власти обявиха нова кампания за принуждаване на жените да носят ислямски забрадки, като „моралната полиция" се завърна по улиците 10 месеца след смъртта на жена в техния арест, което предизвика национални протести.
Битката за хиджаба се превърна в мощен протест миналата година, като жените изиграха водеща роля в. Демонстрациите бързо ескалираха в призиви за свалянето от власт на духовните управници на Иран, които повечето млади протестиращи обвиняват, че са корумпирани, репресивни и недосегаеми. Правителството на Иран обвини за протестите чужд заговор, без да предостави доказателства.
Няколко ирански знаменитости се присъединиха към протестите, включително видни режисьори и актьори от известната филмова индустрия на страната. Няколко ирански актьори бяха задържани, след като се появиха публично без хиджаб или изразиха подкрепа за протестите.
Полицията до голяма степен се отдръпна след смъртта на 22-годишната Махса Амини миналия септември, докато властите се бореха да овладеят масовите протести, призоваващи за свалянето на теокрацията, която управлява Иран повече от четири десетилетия.
Протестите до голяма степен затихнаха по-рано тази година след тежко потушаване, при което повече от 500 протестиращи бяха убити и близо 20 000 задържани. Но много жени продължиха да пренебрегват официалния дрескод, особено в столицата Техеран и други градове.
След протестите моралната полиция рядко се виждаше да патрулира по улиците, а през декември дори имаше някои съобщения – по-късно отречени – че е била разпусната. През цялата криза властите настояваха, че правилата не са се променили. Духовните управници на Иран гледат на хиджаба като на ключов стълб на ислямската революция, довела ги на власт, и смятат по-небрежното облекло за признак на западния упадък.
В неделя генерал Саид Монтазеролмахди, говорител на полицията, каза, „Моралната полиция ще възобнови уведомяването и след това задържането на жени, които не носят хиджаб на обществени места". В Техеран мъже и жени от полицията на морала можеха да бъдат видени да патрулират по улиците в маркирани микробуси.

Станете почитател на Класа