Зеленски разглежда петиция срещу проекта за статута на английския език

Зеленски разглежда петиция срещу проекта за статута на английския език
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.07.2023
  • Share:

Зеленски ще разгледа петиция срещу законопроекта за статута на английския език в Украйна

 

 

Зеленски разглежда петиция срещу проекта за статута на английския език

 

Една от петициите срещу законопроекта за статута на английския език в Украйна, чиито автори призоваха за запазване на украинския дублаж в кината, събра необходимия брой гласове на сайта на кабинета на Владимир Зеленски за разглеждане.

По-рано Зеленски внесе във Върховната рада законопроект, който предлага да се даде на английския статут на международен език за комуникация в Украйна. По-късно на сайта на кабинета на Зеленски се появиха пет петиции срещу законопроекта за статута на английския език в Украйна.

„В параграф 4 на член 9 „Английският език в сферата на културата“ се отбелязва, че „чужди филми, чийто оригинален език е английски, се показват в киносалони и развлекателни заведения на оригиналния език със субтитри на украински“.

Отбелязва се също, че делът на филмите, показани на езика на оригинала, през 2025 г. ще бъде 50%, през 2026 г. — 75%, а от 2027 г. — 100%.

«Моля, прегледайте този параграф и коригирайте законопроекта», се казва в текста на петицията.

Авторът счита, че отхвърлянето на дублажа на украински език неизбежно ще доведе до значително намаляване на популярността на украинския език. Той твърди, че подобна мярка би навредила на кината в страната и украинската дублажна индустрия. Освен това, според автора, всичко това ще насърчи зрителите да гледат филми от пиратски сайтове на руски език.

„Предлагам не да унищожаваме театралния дублаж, а да увеличим броя на прожекциите на оригиналния език с украински субтитри, за да оставим на потенциалния зрител правото да избира на какъв език да гледа филмите“, допълва авторът на петицията.

Петицията е регистрирана на сайта на кабинета на Зеленски на 4 юли и към 8 юли е получила около 26 000 гласа.

По-рано Съюзът на кинематографите на Украйна се обърна към Зеленски, председателя на Върховната рада Руслан Стефанчук с молба да не се приема законопроектът в тази форма, тъй като това може да доведе до затваряне на кината.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа